Najsnažniji potres u toj regiji u više od 40 godina

Potres u Japanu pomaknuo kopno za gotovo metar i pol

Objavljeno: 03.01.2024. zagorjeinternational

Snažan potres koji je na Novu godinu pogodio središnji Japan usmrtio je najmanje 48 ljudi, a potraga za preživjelima se nastavlja. Najmanje 45.000 domova je bez struje. Hina prenosi kako su razmjeri štete i broj žrtava i dalje nepoznati. Bio je to najsnažniji potres u regiji u više od četiri desetljeća, naveo je američki Geološki institut. Kuće su uništene, izbili su požari, a vojnici su poslani da pomognu u spasilačkim operacijama.

Dužnosnici vjeruju da je potres pomaknuo tlo u regiji Noto do 1.3 metra prema zapadu. Kako piše Sky News, pomak prema zapadu od oko jednog metra uočen je i u gradu Anamizu, a u gradu Suzu uočen je pomak od 80 centimetara. Pokreti su također zabilježeni u gradovima Nanao, Toyama, Niigata i regiji Kanto-Koshin.

Razoran potres

Podsjetimo, potres od 7.6 po Richteru dogodio se na dubini od deset kilometara i pogodio Japan u 16:10 sati po lokalnom vremenu. Epicentar je bio oko 42 kilometra sjeveroistočno od Anamizua u prefekturi Ishikawa.

Nakon snažnog potresa uslijedio je niz snažnih naknadnih potresa. Naknadni potres magnitude 6.2 na dubini od deset kilometara dogodio se u 16:18 po lokalnom vremenu oko 4 kilometra jugozapadno od Anamizua. Još jedan potres, magnitude 5.2, također je zabilježen 58 kilometara sjeveroistočno od Anamizua.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba