Jedna od težih i svakako važnijih životnih odluka

Zašto nam je tako teško odlučiti se promijeniti posao?

Objavljeno: 02.01.2024. zagorjeinternational

Promjena posla životna je odluka na koju se teško odlučuju građani ove zemlje. Razlog je neizvjesnost koja dolazi s promjenom radnog okruženja, kao i to što vam nitko ne jamči da će vam novi posao donijeti bolju kvalitetu svakodnevice. No, ovaj potez svejedno je nužan ako želite da vaša karijera krene u pravom smjeru.

Raditi na radnom mjestu s razumnom razinom stresa i zadovoljavajućim mjesečnim primanjima. To je idealan scenarij za svakog od nas. Bilo da je u pitanju milenijalac ili neki iskusni radnik, svatko želi svoje poslovne zadatke odrađivati tamo gdje će se osjećati opušteno i zadovoljno, uz zaradu koja je dovoljna za dostojanstvenu svakodnevicu.

Međutim, mnogo je radnih mjesta koja uopće ne odgovaraju ovom opisu. Na njima je pritisak poslodavca na visokom nivou, a plaća svejedno vrlo skromna. Baš takve poslove trebalo bi izbjegavati i što prije ih se riješiti.

Svejedno, u Hrvatskoj se građani teško odlučuju mijenjati posao, čak i ako je jasno da im trenutno radno mjesto neće donijeti ništa dobro u budućnosti. Razloga za to je nekoliko, a povezani su prije svega s nepoznanicama vezanima uz novo radno mjesto.

Strah od još goreg posla

Iako se bolji radni uvjeti nalaze visoko među novogodišnjim željama mnogih naših građana, istina je da se rijetki odlučuju nešto konkretno poduzeti po tom pitanju.

Ono što ih koči svakako je nesigurnost koja dolazi s promjenom radne sredine. Naime, čak i ako se radi o boljim financijskim uvjetima, to ne znači da će vam biti bolje na sljedećem radnom mjestu. Puno je tu faktora koji utječu, od kolega s kojima radite i šefa kojem odgovarate do toga da svaka tvrtka može upasti u krizu i početi kresati svoje kadrove.

Drugim riječima, radi se o odluci koja vam ništa ne garantira i ako pogriješite, nikog osim sebe ne možete kriviti što je sve krenulo po zlu. Također, mnogi žive u strahu da će im trenutni poslodavac otkriti da aktivno traže posao, što može rezultirati gubitkom aktualnog angažmana prije nego pronađete sljedeći.

Promjena radnog mjesta katkad zahtijeva i dodatni trud, poput pisma preporuke koje otvara vrata novim poslovnim izazovima. Nekima je to neugodno tražiti, a drugi čak nisu u stanju ni složiti pristojan životopis, zbog čega se radije odluče ništa ne mijenjati u svojoj karijeri.

Uz sve to, treba reći da je za promjenu radne sredine katkad potrebno steći nove vještine. Naime, u današnje vrijeme najlakše je dobiti bolje uvjete za rad ako prijeđete u neku od perspektivnih djelatnosti. To znači da vam je potrebna velika poslovna promjena i napuštanje nečeg čime ste se bavili cijeli život, što zahtijeva hrabrost i odlučnost, baš ono što mnogi u Hrvatskoj nemaju.

Loše radno mjesto uvijek treba mijenjati

Pa iako promjena posla izaziva stres i nelagodu, istina je da nitko ne bi trebao raditi posao koji je besperspektivan i loše plaćen. To ne znači da trebate odmah danas dati otkaz i krenuti u potragu za novim angažmanom, u slučaju da vas trenutni posao ne zadovoljava. Međutim, tada je najbolja odluka dati si određeni vremenski period kroz koji ćete učiniti sve što je u vašoj moći da pronađete novog poslodavca.

Dakle, ako niste zadovoljni na svom poslu, morate znati da u budućnosti situacija neće biti ništa bolja. Izlazak iz trenutnog okruženja je jedina opcija kako biste došli do zadovoljavajućih radnih uvjeta. Istina je, može se dogoditi da će vam na sljedećem poslu biti još gore. No, to ne opravdava ostanak. Dapače, nitko vam ne može zabraniti da promijenite još deset poslova ako treba, prije nego pronađete onaj na kojem ste se spremni skrasiti.

I da, prijelazno razdoblje zapravo i ne treba biti previše rizično. Naime, u današnje vrijeme itekako je moguće pronaći privremeni posao na Internetu kojeg ćete odrađivati u vaše slobodno vrijeme. A takav dodatni prihod može vam dati više manevarskog prostora oko traženja pravog radnog angažmana, onog koji će vam u najvećoj mjeri pokrivati životne troškove.

U svakom slučaju, traženje novog posla je nužno ako ne zarađujete dovoljno ili živite pod pretjeranim stresom. Zato ima smisla skupiti hrabrost i krenuti u nepoznato, jer tapkanje cijeli život na istoj mrtvoj točki je najgora odluka koju možete donijeti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba