Novogodišnja čestitka premijera Plenkovića, evo što je sve najavio

“Poduzeli smo sve kako bismo što bezbolnije prošli kroz krizu”

Objavljeno: 31.12.2023. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu nove 2024. godine u kojoj poručuje da će Vlada osigurati nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada, kao i realizirati brojne infrastrukturne projekte kojima povezuje Hrvatsku.

– Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, dragi sugrađani, kao i proteklih godina, i u godini koja se završava, naša se zemlja suočavala s brojnim izazovima, u prvom redu s poremećajima na globalnom tržištu energije. U tim okolnostima, poduzeli smo sve kako bismo kao društvo, svi zajedno, prošli kroz krizu što bezbolnije, i da svakome osiguramo što bolji socijalni i gospodarski položaj – stoji u čestitki.

Podizanje minimalca

Kako prenosi Hina, premijer pritom podsjeća na poteze koje Vlada učinila u tu svrhu – ograničenje cijene struje, plina i goriva te osnovnih namirnica, smanjenje inflacije i poticanje brzog oporavka i rasta. Zahvaljujući poduzetim mjerama, prosječna plaća porasla je ove godine 14 posto, dvostruko više od inflacije, što je zaštitilo kupovnu moć kućanstava.

Također podsjeća da je Hrvatska uoči desete obljetnice članstva u EU postala dio Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma. Nakon što je Hrvatska desetljećima bila gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno je postala 38. država na svijetu koja je uvrštena među napredna gospodarstva.

– Zaštitili smo radnike i njihovo pravo na obiteljski odmor reguliranjem rada nedjeljom i osigurali da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatan školski obrok. Donijet ćemo i prvi Zakon o hrvatskom jeziku, što je doprinos njegovanju našeg nacionalnog identiteta i kulture – najavio je Plenković.

– U godini pred nama osigurat ćemo nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada. Minimalnu plaću 1. siječnja podižemo za 20 posto, a u našem je mandatu udvostručena, s 414 na 840 eura bruto, čime pomažemo onima s najnižim plaćama – zaključio je premijer.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba