Koliko će ova odredba utjecati na Apple?

NOVE PROMJENE: Od 2024. godine u EU se uvodi obavezan USB-C port za sve nove mobitele, laptope i tablete

Objavljeno: 31.12.2023. zagorjeinternational

Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Objavila je to danas i Europska komisija, piše 24sata.

Obavezan USB-C

– Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektroničke uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: “Oprosti, nemam taj kabel” – piše Europska komisija. Dodaju da se učinci već vide.

Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala. 

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabla te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

Vrijeme za prilagodbu

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. siječnja 2024. godine. Proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagodbu.

– Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU morat će biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. obveza će se proširiti i na prijenosna računala – objavio je Europski parlament u listopadu.

Apple je zabrinut

iPhone ima drugačiju vrstu utora. Oni su već ove godine u EU počeli prodavati mobitele s USB-C utorom. Krajem 2021. godine, kad je ova odluka objavljena, izrazili su zabrinutost.

– Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umjesto da ih potiče, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Europi i širom svijeta – poručili su iz Applea.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba