“Hrvatska je vodeća u svijetu!”

SVAKA ČAST! Ovi su liječnici transplantacijom organa ove godine spasili čak 300 života

Objavljeno: 30.12.2023. zagorjeinternational

Tri je ujutro, ženi zvoni telefon, upravo je primila najvažniji poziv u životu – mora hitno u bolnicu jer za nju stiže novo srce koje će joj spasiti život. Ovakav scenarij doživjelo je na stotine pacijenata u Hrvatskoj, dok su neki vijest dočekali u bolnici jer im je njihov organ već počeo otkazivati. Zahvaljujući tome što je Hrvatska članica Eurotransplanta, organi sad puno brže stižu hrvatskim pacijentima i spašavaju im živote, piše 24sata.

Pet bolnica

Transplantacije se rade u pet bolnica: KBC-u Zagreb, KB-u Merkur, KB-u Dubravi, KBC-u Rijeka i KBC-u Osijek, a 24sata su razgovarala s njihovim liječnicima.

Prva jetra u Hrvatskoj transplantirana je 1998. godine, i to u KB-u Merkur, a dvojac koji predvodi transplantacije u toj bolnici su docent Stipislav Jadrijević i prof. dr. Branislav Kocman. Oni su i tijekom božićnih blagdana transplantacijama spasili dva života.

Mlađi muškarac, koji je zbog teške metaboličke bolesti jetre završio na respiratoru, uspio je preživjeti nakon što mu je tim KB-a Merkur na čelu s dr. Stipislavom Jadrijevićem presadio novu jetru koja je stigla iz Njemačke, kako je za 24sata otkrio dr. Jadrijević. Samo nekoliko sati nakon te transplantacije život je spašen i ženi u sedamdesetima, kojoj je dr. Branislav Kocman presadio jetru koja je stigla iz Nizozemske.

Što se tiče jetre, godišnje ih u KB-u Merkur, dodaje, transplantiraju oko 80, a najviše su ih transplantirali u jednoj godini – oko 130.

– Kod nas se i bubrezi transplantiraju, ove godine smo ih transplantirali oko 60, i još radimo transplantacije gušterače, najčešće u kombinaciji s bubregom. Rjeđe pak transplantiramo tanko crijevo – rekao je dr. Branislav Kocman, iza kojega je više od 500 obavljenih transplantacija.

Rebro za djecu

KBC Zagreb je pak najveća hrvatska bolnica koja ima i najsloženiji transplantacijski program u Hrvatskoj.

Voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije, dr. Jasna Stoić Brezak, za 24sata je istaknula kako se u njihovoj bolnici transplantira najviše organa (bubreg, jetra, srce i pluća), a jedini su bolnički centar u Hrvatskoj koji radi sve te transplantacije i kod djece.

Voditelj tima za transplantaciju srca kod djece je, navodi nam, prof. Darko Anić, dok je prof. Jurica Vuković voditelj transplantacija jetre kod djece.

Što se tiče transplantacije organa kod odraslih pacijenata, na Rebru je za bubrege zadužen akademik Željko Kaštelan, akademik Davor Miličić za srce, akademik Miroslav Samaržija za pluća i prof. Davor Mijatović za jetru.

– Izuzetna je vrijednost što imamo izrazito uspješan transplantacijski tim za djecu u svim programima. Ja kao bolnički koordinator za transplantacije sam u sustavu Eurotransplanta. Osam dana mjesečno pratim ja, a ostale dane drugi prate ponudu organa. Tako sam odgovorna i za donorski i za transplantacijski dio, da se sve radi po zakonu – rekla nam je dr. Jasna Stoić Brezak.

Ističe kako se Hrvatska može pohvaliti ne samo po broju transplantacija, nego i po ishodima.

– Upravo je to najvažnije, dakle Hrvatska ne samo da je vodeća po broju, nego i po ishodima, odnosno dužini preživljenja bolesnika i transplantiranog organa u tijelu bolesnika. Prosječno godišnje preživljenje svih organa je više od 95 posto. Zato je Hrvatska u svjetskom vrhu što se tiče transplantacija – istaknula je.

Kod djece se najčešće transplantiraju bubrezi, pa zatim srca, kako je otkrila.

I treća zagrebačka bolnica u kojoj se rade transplantacije je KB Dubrava, u kojoj se transplantira isključivo srce. Prvo je srce transplantirano u toj bolnici još 1995. godine.

Docent Igor Rudež, pročelnik kardiologije, glavni je za transplantacije srca, a taj su program u toj bolnici pokrenuli još 1995. godine. Pitali smo ga kako pacijenti reagiraju kad doznaju da će dobiti novo srce.

Otkako je Hrvatska u Eurotransplantu od 2007. značajno je, dodaje, porastao broj transplantacija.

KBC Rijeka isključivo pak radi transplantacije bubrega, a prof. Josip Španjol, predstojnik urologije, za 24sata otkriva da su u godini dana povećali broj transplantacija.

– Godišnje ih imamo oko 16, a sad ćemo ih do kraja godine imati 20. Stopa preživljenja unutar godine dana nam je 100 posto. U ovoj godini nijedan presađeni bubreg nije morao biti odstranjen. Kako smo dio Eurotransplanta, iako su nekad organi iz Hrvatske, većinom su iz nekih drugih zemalja. No moram napomenuti kako smo ove godine imali porast donora od gotovo 100 posto. Lani smo imali 11, a ove godine 20 eksplantacija bubrega. Iako naše zakonodavstvo ide na pretpostavku da su svi donori osim onih koji su se za života izjasnili da su protiv darivanja organa, no naš stav je da uvijek tražimo dozvolu obitelji – otkriva.

Ove je godine 297 ljudi u Hrvatskoj dobilo novu priliku za život zahvaljujući tome što su im transplantirani organi. Do 26. prosinca 2023. ukupno je transplantirano 130 bubrega, 102 jetre, 48 srca, 12 pluća i 5 gušterača (podaci uključuju i kombinirane transplantacije i transplantacije organa od živih darivatelja). U istom periodu je prijavljeno 114 preminulih darivatelja, dok je 14 živih osoba darivalo organ bližnjima.

Hrvatska je među prvih pet zemalja svijeta po broju transplantiranih jetara na milijun stanovnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba