VEĆI RAČUNI: Ovo treba znati kod odlaska liječniku od Nove godine

Cijene zdravstvenih usluga idu gore, pa i za one koji imaju dopunsko kod privatnih osiguravatelja

Objavljeno: 30.12.2023. zagorjeinternational

Od Nove godine svi oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje plaćat će za određene zdravstvene usluge veću participaciju, a moguće je i da oni koji su ugovorili dopunsko osiguranje kod privatnih osiguravatelja dobiju uvećane račune, budući da su najavili podizanje cijene svojih usluga, piše eVaraždin.

Uvećan iznos

Svi osiguranici koji nemaju dopunsko zdravstveno za određene zdravstvene usluge, sukladno zakonskim izmjenama, od 1. siječnja plaćat će uvećan iznos participacija kako slijedi:

participacija po svakom danu bolničke zdravstvene zaštite uvećava se s 13,29 na 17,70 eura,

participacija za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući dnevnu bolnicu i kirurške zahvate u dnevnoj bolnici, te za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu u ambulantnoj fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, raste s 3,31 na 4,41 euro,

participacija za specijalističku dijagnostiku koja nije na razini primarne zdravstvene zaštite, za ortopedska pomagala i druge medicinske proizvode utvrđene listom tih pomagala i proizvoda podiže se sa 6,62 na 8,83 eura.

za dentalna pomagala osobe od 18 do 65 godina plaćat će najviše 176,97 eura, umjesto sadašnjih 132,74 eura participacije, a stariji od 65 godina 88,46 umjesto 66,35 eura.

Izdavanje lijekova

Ujedno, valja napomenuti da je zakonski definirano da osiguranici sudjeluju u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene zdravstvene zaštite, pa će tako od Nove godine maksimalni iznos participacije za sve koji nemaju dopunsko osiguranje iznositi 580,88 eura. Trenutno je taj iznos 265,44 eura. Ima i jedna stvar koja se ne mijenja – u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i za izdavanje lijeka po receptu participacija ostaje ista kao i 2023., u visini od 1,32 eura.

I dok privatne osiguravateljske kuće najavljuju povećanje cijena polica dodatnog zdravstvenog osiguranja za 30 posto, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zasad, barem je tako najavljeno prilikom donošenja zakonskih izmjena, neće dizati cijene dopunskog osiguranja.

Nadalje, država će i dalje plaćati dopunsko za dio osiguranika s niskim primanjima, a prema novom cenzusu, to su oni kojima ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura te samci ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno nije veći od 475,12 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba