Smanjili su se prihodi s 4,7 na 4,2 milijuna, ali i rashodi

OPĆINA KONJŠČINA: Usvojen četvrti ovogodišnji rebalans proračuna

Objavljeno: 29.12.2023. zagorjeinternational

Četvrti ovogodišnji rebalans proračuna bio je glavna tema sjednice Općinskog vijeća Konjščine održane u četvrtak. Izmjenama i dopunama Plana proračuna za 2023. godinu prihodi se s oko 4,7 milijuna eura smanjuju na oko 4,2 milijuna, a rashodi s 4,6 milijuna na oko 4 milijuna.

Prostorni plan

Osim rebalansa proračuna, općinski su vijećnici usvojili Odluku o provođenju postupka za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine. Riječ je o jednom objektu – starom Dječjem vrtiću Konjščina te o dva gradilišta za stambenu izgradnju, od kojih je jedno u Varaždinskoj ulici, a drugo kod Dječjeg vrtića Konjščina.

Načelnica Anita Krok naglasila je kako će zemljište biti namijenjeno samo za stambenu izgradnju.

– Zemljište će, kao što smo ranije dogovorili, biti namijenjeno samo za stambenu izgradnju, za zgrade, a odluka će za javnu raspravu biti spremna idući tjedan. Naravno, kada donesemo Prostorni plan, morat ćemo ići u izradu Urbanističkog plana centra Konjščine – rekla je načelnica dodavši kako i prema Zakonu o vlasništvu i prema odluci Općinskog vijeća iz 1999. godine svake godine kada se predlaže prodaja nekretnina koje su u vlasništvu Općine, treba se donijeti odluka Vijeća. 

Načelnica Krok istaknula je kako će se raditi promjena u Prostornom planu te da sve nove zgrade koje će se graditi moraju biti u ravnini sa postojećim zgradama.

– Ono što će se promijeniti u Prostornom planu je da spomenuta gradilišta neće biti namijenjena individualnoj, već isključivo stambenoj izgradnji. Svaka zgrada koja će biti rađena mora biti u ravnini s postojećim zgradama, s četiri kata maksimalno, s parkiralištem s po 1,5 parkirnim mjestom, a treba se napraviti mjesta i za kante za komunalni otpad i plastiku – pojasnila je.

Program ruralnog razvoja

Načelnica je vijećnike izvijestila i da je izašao natječaj za mjeru 7.3.1.3. Programa ruralnog razvoja te da počinje od 1. veljače iduće godine i to za komunalnu infrastrukturu, odnosno nerazvrstane ceste.

– Ovaj natječaj čekamo već dvije i pol godine i sada ćemo prijaviti cestu u Klimnu. Ishodili smo građevinsku dozvolu te određene stvari moramo prilagoditi natječaju a odnosi se na to da od cjelokupnog iznosa za izgradnju ceste, 10 posto moramo uložiti u digitalizaciju i automatizaciju ceste – rekla je načelnica.

Ovih se dana očekuje otvaranje natječaja u istom programu u predmetu infrastrukture, a Općina Konjščina će prijaviti Vatrogasni dom Galovec za koji bi do 10. siječnja iduće godine trebali imati dopunu građevinske dozvole.

– Mičemo cijeli prvi kat i gore ostavljamo samo jednu prostoriju. S obzirom na to da gubimo bodove na indeksu razvijenosti brdsko-planinskih područja i u građevinskoj dozvoli planirali smo dizalicu toplice, a prema novom natječaju najviše bodova nosi grijanje na biomasu, u natječaj ćemo staviti da će grijanje biti na biomasu kako bismo dio bodova nadoknadili – objasnila je Krok.

Napomenula je kako je LAG Prizag potpisao financijsku omotnicu za novo programsko razdoblje te dodala kako je Općina Konjščina u bivšem programskom razdoblju koristila sredstva za trg, za ribičku kućicu te za Jelovec.

-Prijedlog je da se prijavi veći projekt i na to ćemo prijaviti dječje igralište. Također, čekamo rezultate za financiranje projektno-tehničke dokumentacije vezane uz Stari grad i vidjet ćemo kakve će nam konzervatori i arheolozi dati daljnje smjernice – zaključila je načelnica Krok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba