Županija dodijelila ukupno 87 stipendija studenticama i studentima

ZAGORSKI STUDENTI SLOŽNI: “Nakon završetka studija vidimo se u Zagorju, definitivno bi htjeli raditi ovdje”

Objavljeno: 28.12.2023. zagorjeinternational

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku održala se dodjela županijskih stipendija studentima. Stipendije su se dodjeljivale u tri kategorije, a dodijeljeno ih je ukupno 87. 

Zamjenica župana Jasna Petek osvrnula se na sam iznos stipendija koje su dodijeljene te na kategorije u kojima su dodijeljene stipendije.

– Natječaj za dodjelu studentskih stipendija objavljen je 17. studenoga i trajao je do 2. prosinca. Kao i svake godine do sad, objavljen je u tri kategorije. U kategoriji nadarenih studentica i studenata, po socijalnom kriteriju i u kategoriji deficitarnih zanimanja. U prve dvije kategorije iznos stipendije je 106 eura, a u kategoriji za deficitarna zanimanja 119 eura mjesečno – rekla je zamjenica Petek i nastavila:

– U prve dvije kategorije stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu, a u trećoj kategoriji za deficitarna zanimanja stipendije se dodjeljuju do kraja školovanja uz uvjet da se svaka prethodna godina uredno riješi i upiše sljedeća – istaknula je Petek.

Potom se dotaknula i stipendija za napredne studentice i studente. 

– Za napredne studentice i studente predvidjeli smo 30 stipendija i uvjet je prosjek ocjena zadnjeg razreda srednje škole najmanje 4,70, odnosno, ako su studenti i studentice ostalih godina studija da na prethodnoj godini studija imali prosjek ocjena najmanje 4,00. Sukladno pravilniku važno je imati i dodatne bodove koji se dobivaju na natjecanjima – kazala je zamjenica Petek i nadodala.

– Po socijalnom kriteriju važno je da studentice ili studenti, ako su prva godina studija, imaju prosjek ocjena završnog razreda srednje škole 2,80, odnosno ako su studentice ili studenti daljnjih godina studija da prosjek ocjena bude najmanje 2,50 – istaknula je zamjenica.

Što se tiče deficitarnih zanimanja, za ovu su godinu odabrana sljedeća: preddiplomski I diplomski studij medicine, preddiplomski studij logopedije, preddiplomski studij edukacijske rehabilitacije, integrirani preddiplomski studij fizike nastavnički smjer, preddiplomski studij strojarstva te preddiplomski studij građevinarstva.

– Na natječaj je ove godine stiglo 10 zahtjeva više no lani, 17 zahtjeva nije ispunjavalo uvjete natječaja, tako da je svojom odlukom župan dodijelio u A kategoriji 30 stipendija, u B kategoriji 30 stipendija i u C kategoriji 19 stipendija. Sve skupa 87 stipendija, osam stipendija više nego lani. Od deficitarnih zanimanja, osam stipendija s medicine, četiri stipendije sa strojarstva, ćetiri iz građevinarstva, jedna iz fizike I dvije iz logopedije – pobrojala je Petek. 

Uz to, stipendira se još 26 studentica i studenata od prijašnjih godina.

– S obzirom na stanje na tržištu rada važno je napomenuti da u sustavu stipendiramo, od prošlih godina, 26 studentica i studenata medicine, osam studentica i studenata farmacije i četiri studentice, odnosno studenta logopedije – rekla je Petek i zaključila:

– Iskrene čestitke svima koji su dobili stipendije i želim vam puno uspjeha u vašem studiranju – poželjela je svima zamjenica župana Jasna Petek.

Ravnateljica gimnazije Antuna Gustava Matoša Bibijana Šlogar rekla je kako je cilj njihove gimnazije omogućiti svojim učenicima uspješan upis na izabrane fakultete.

– Naša škola ima svoj cilj, a to je omogućiti svojim učenicima uspješan upis na izabrane fakultete. Moram istaknuti da mi je iznimno drago što Krapinsko – zagorska županija iz godine u godinu održava ovu važnu i vrijednu tradiciju i pronalazi one koji su najviše zaslužili stipendije. Čestitam svima od srca i želim vam sve najbolje u nadolazećoj godini – rekla je ravnateljica zabočke gimnazije AGM Bibijana Šlogar.

Studentica Greta Toljan iz Krapine rekla je koliko joj znači stipendija te kako bi željela ostati raditi u Zagorju.

– Ako poželim nešto kupiti, uvijek imam neke novce. Motivirajuće je za bolje ocjene. Nakon završetka studija vidim se u Zagorju, definitivno bih htjela raditi ovdje – rekla je ova studentica stomatologije.

Studentica medicine Jana Šepec iz Zaboka osvrnula se na stipendiju i štednju.

– Stipendija je jedan poticaj za mene, znači da mogu novac ostaviti sa strane i štedjeti. Također smatram da ću ostati raditi u Zagorju – kazala je Šepec.

Student Stjepan Tomorad iz Marije Bistrice upisao je prvu godinu Građevinskog fakulteta.

– Uvijek su me zanimali građevina i arhitektura, to su moji interesi. Stipendija iznosi 119 eura, mislim da je to prilično dobar iznos za mlade studente – rekao je.

Studenticama i studentima medicine, stipendije su dijelili ravnatelji triju zagorskih bolnica, a župan Željko Kolar je dodijelio stipendije studentima deficitarnih zanimanja i pozvao ih da ostanu raditi doma, jer, kako je rekao, tu za njih ima mjesta, a Županija će se pobrinuti da osigura projekte kako bi ih dočekala kvalitetna radna mjesta u Zagorju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba