Objavljene statistike

Završilo jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora. Evo tko nije rekao baš ništa

Objavljeno: 23.12.2023. zagorjeinternational

U petak 15. prosinca završilo je jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora, a sada su objavljene i statistike. 40-ak zastupnika za riječ se javilo po deset puta i manje, a njih osmero – ni jednom, a s druge strane, deset zastupnika u sabornici je govorilo sto i više puta.

Najglasniji 

Najviše puta govorile su zastupnice Dalija Orešković (194) iz Stranke s imenom i prezimenom, Mostova Marija Selak Raspudić (171) i Anka Mrak Taritaš (156) iz Glasa, podatci su iz Hrvatskog sabora. Slijede ih Mostov Miro Bulj (128), Socijaldemokrat Domagoj Hajduković (117), Mostov Nikola Grmoja (116), DP-ov Davor Dretar (105), Mostov Marin Miletić (104) te SDP-ove Andreja Marić (103) i Sabina Glasovac (100), donosi Index.hr.

Blizu stotke su došli zastupnica Radničke fronte Katarina Peović (98) te Suverenist Marijan Pavliček i HDZ-ovi Majda Burić i Josip Borić koji su se javili po 96 puta. 

Ipak, podaci nisu konačni jer su obrađene rasprave do 6. prosinca, a Sabor je zasjedao do 15. prosinca. 

Bilo kako bilo, već je sada jasno da je prvo mjesto koje je izborio u proljetnom zasjedanju Sabora, izgubio Socijaldemokrat Željko Pavić i da se s 31 javljanjem neće približiti ni prvih deset. Orešković koja je proljetos bila druga, progurala se na 1. mjesto, a Mrak Taritaš zadržala je 3. mjesto. 

Najtiši 

Oni koji nisu imali potrebi reći baš ništa su HDZ-ovi Dražen Barišić i Ivan Budalić, Goran Dodig (HDS), te nezavisni Vladimir Bilek, Vinko Grgić, Ermina Lekaj Prljaskaj, Miroslav Škoro i Sanja Udović. Po jednom su govorili Zlatko Hasanbegović (Blok), HDZ-ovi Ante Sander i Nataša Tramišak te Irena Šimunić (NZ). 

Za riječ su se dvaput javili Robert Jankovics (NZ) i HDZ-ova Magdalena Komes, tri puta Rajko Ostojić (SD), po četiri puta Marijana Balić (HDZ), Stjepan Kovač (HSS), Marin Mandarić (HDZ), Milorad Pupovac (SDSS) i Predrag Štromar (HNS), a po pet puta Dragana Jeckov (SDSS) i Žarko Tušek (HDZ) itd.

Ukupno se 37 zastupnika, što je više od petine, javilo za riječ deset puta i manje, a prema dosad dostupnim brojkama, zastupnici u sabornici ove jeseni su govorili 5250 puta i mahom su se iscrpljivali repliciranjem. Naime, gotovo 70 posto njihovih govora čine replike (1600), odgovori na njih (700) te prijave da je povrijeđen Poslovnik (1300). Zbog tih prijava najčešće su dobivali opomene, jer se nije radilo o povredi saborskih pravila, nego o običnom repliciranju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba