Jednoglasnom odlukom vijećnika

Proračun Marije Bistrice za 2024. iznosi 7,8 milijuna eura

Objavljeno: 23.12.2023. zagorjeinternational

Početkom tjedna je održana sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice na čijem je dnevnom redu bila četvrta izmjena ovogodišnjeg proračuna, prema kojoj on sada iznosi 6.372.235,83 eura, odnosno, gotovo dva milijuna eura je veći od prvotno planiranog, ali je i nešto manji od treće izmjene, javlja Radio Marija Bistrica

U odnosu na treću izmjenu riječ je o manjim korekcijama. Određeni višak koji se pojavio na kraju prethode godine i u još nekim stavkama, ugrađen je za općenito održavanje komunalne infrastrukture i u aktivnost ‘Elementarna nepogoda’ za pokriće nepredviđenih troškova u slučaju prirodnih i elementarnih nepogoda. 

Još uspješnija

Načelnik Josip Milički je zadovoljan iznosom. 

– Ova je godina uistinu bila uspješna, a po financijskim pokazateljima mogu već unaprijed najaviti da bi sljedeća godina trebala biti još uspješnija, jer se ukazuju dodatna sredstva koja ćemo na najpametniji načini iskoristi, upravo za kapitalne projekte, koji su prijeko potrebni Općini – rekao je.

Radio Marija Bistrica

Proračun za 2024. pak iznosi gotovo osam milijuna eura, a prihvaćen je jednoglasno, kao i ranije navedeni rebalans. Planirani prihodi Općine iznose 7.803,507,57 eura, koliko su predviđeni i rashodi. 

– Naglasak je stavljen na Održavanje postojeće komunalne infrastrukture, ali posebno na program izgradnje. Imamo projekte za koje smo čekali da sazre situacija u proračunu. Tako asfaltiranja naših nerazvrstanih cesta planiramo u sljedećoj godini u iznosu od nešto više od dva milijuna kuna. Imamo i određene programe po pitanju javne rasvjete, uređenja naših objekata, planira se izgradnja nogostupa prema naselju Globočec, tu je i izgradnja nove ceste prema tzv. ‘D’ zoni, gdje je u planu izgradnja nove Osnovne škole, Sportske dvorane te Sportsko rekreacijskog centra odnosno preseljenje nogometnog igrališta. Bitna nam je i dogradnja vrtića s tri nova paviljona, a radovi kreću početkom godine. Također u planu je i ispostava vrtića u Područnoj školi Laz, a tu je i izgradnja grobnih okvira na novom groblju, uređenje Društvenog doma u Podgrađu, rekonstrukcija bivše Upravne zgrade Tehnomehanike, koju bi prijavili na EU natječaj. Kad sve to zbrojimo, u pitanju su vrijednosti od skoro 4,5 milijuna eura. Spremni smo za te kapitalne projekte i moram reći da je proračun realan, jer sljedeće godine bi trebali dobiti značajna sredstva iz državnog proračuna – naglasio je načelnik izdvojivši 142.000 eura za pomoć u radu Dječjeg vrtića i skoro 550.000 eura po pitanju fiskalnog poravnanja.

Dugoročno zaduženje

Nadalje, Vijeće je donijelo odluku o isknjiženju imovine – vodovod ‘Laz’, koji je prenesen ‘Zagorskom vodovodu’. Također, donesena je odluka o dugoročnom zaduženju uzimanjem kredita u iznosu od 1.180.000 eura za realizaciju projekta dogradnje i opremanja dječjeg vrtića “Pušlek“. 

Izglasan je i Pravilnik o jednostavnoj nabavi jer je pretrpio određene izmjene, donesena je Odluka o davanju suglasnosti na godišnji Plan upravljanja imovinom za 2024. godinu, zatim Odluka o I. izmjenama i dopunama Odluke o agrotehničkim mjerama kao i Pravilnik o stipendijama, a razlog je između ostalog i podizanje iznosa za stipendije. Tako će učenici ubuduće dobivati 66 eura, a studenti 100 eura stipendije mjesečno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba