Za nastavak radova na izuzetno važnom objektu na području Donje Stubice

Premijer Plenković i ministrica kulture Obuljen Koržinek Krapinsko – zagorskoj županiji dodijelili 9,2 milijuna eura 

Objavljeno: 23.12.2023. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorskoj županiji je za obnovu dvorca Stubički Golubovec u četvrtak dodijeljeno 9.190.161,26 eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost EU.

Aktivnosti cjelovite obnove, koja se odnosi na ‘Fazu 1’ uspostave Znanstveno edukativno-zabavnog centra ‘Zagorje’, obuhvaćaju rekonstrukciju zgrade dvorca unutar postojećih gabarita, što omogućuje bolje iskorištavanje prostora i povećanje energetske učinkovitosti. Također, dogradnjom vertikalnih komunikacija i uređenjem prostora oko dvorca sa šetnicama, parkiralištem s punionicom električnih vozila, komposterom i sunčevom elektranom, ostvaruje se smanjenje potrošnje primarne energije za 67,03 posto u odnosu na zatečeno stanje. To uključuje i uštede u toplinskoj energiji za grijanje od 4,38 posto, kao i smanjenje godišnje emisije stakleničkih plinova za 80,45 posto. Uređenje znanstveno-edukativno-zabavnog centra uključuje razvoj ekoloških površina kao što su povrtnjak i vrt s ciljem poticanja održive poljoprivrede i promocije lokalnih resursa.

Ugovor su županu Željku Kolaru simbolično uručili predsjednik Vlade RH i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

– Uvjete za nastavak cjelovite obnove stvorili smo završetkom konstruktivne obnove koja je koštala 5,1 milijun eura, a isto je tako bila i složena i izazovna budući da se radi o iznimno vrijednom kulturnom dobru. Paralelno s realizacijom ove prve faze, radimo i na realizaciji druge – rekonstrukciji gospodarske zgrade koja zajedno s dvorcem, povezana podzemnim tunelom, čini projekt Znanstveno-edukativnog centra. Vrijednost druge faze je 9.100.000 eura, od čega je 7 milijuna iz ITU mehanizma grada Zagreba, dok će ostatak sredstva od 1.365.000 eura osigurati Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica. Završetak infrastrukturnog dijela projekta s uređenjem zaštićenog perivoja planiramo do sredine 2025. godine – istaknuo je župan Kolar. 

Inače, osim Krapinsko – zagorske županije, sredstva za obnovu kulturne baštine ostvarili su i gradovi Donja Stubica, Klanjec i Pregrada te Muzeji Hrvatskog zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba