Općine Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli potpisale sporazum o spajanju jedinstvenih Upravnih odjela

“Dobili smo efikasnu i učinkovitu javnu upravu te pritom uštedjeli”

Objavljeno: 21.12.2023. zagorjeinternational

Općine Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli, točnije načelnice Ksenija Krivec Jurak i Blanka Stipčić Berić, potpisale su sporazum o spajanju njihovih jedinstvenih Upravnih odjela. Radi se o sporazumu kojim Općine uspostavljaju zajednički Upravni odjel, odnosno, Općine će zadržati svoju samostalnost i financijsku neovisnost, ali će dijeliti zaposlenike. 

Uz trenutno zaposlene, zaposlit će se četvero novih ljudi – pravnik, djelatnik za računovodstvene poslove te dva komunalna djelatnika.

Na taj način će se smanjiti mnogo vanjskih troškova na poslovima na kojima se sada koriste vanjske usluge, a kako je istaknuto, to je i glavni cilj ovog sporazuma. 

– Mi ćemo ovim spajanjem dobiti efikasnu i učinkovitu javnu upravu, što do sada nije bio slučaj. Pritom ćemo i uštedjeti te to koristiti za određene programske pakete i situacije kojima ćemo poboljšavati kvalitetu života naših mještana. Prema mojim informacijama, mi smo jedinstvene općine koje su krenule u ovaj projekt, stoga se želim zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji koja nam je puno pomogla u slaganju dokumentacije – pojasnila je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak.

Načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić dodala je da su obje općine dosad imale samo dvoje zaposlenih, a to je, za obujam posla, premalo.

– Otežano smo poslovali jer moramo odrađivati jednake stvari kao i puno veće općine i gradovi. Mi smo morali koristiti puno vanjskih usluga jer nismo imali stručnjake u ranije navedenim područjima. Male smo općine i svojim proračunima samostalno ne bi uspjeli zaposliti dodatnu radnu snagu koja nam potrebna – istaknula je Stipčić Berić.

Ministarstvo financija podržava i potiče ovakva spajanja, pa će tako Zagorska Sela za zajedničke djelatnike dobiti 75 posto svog troška nazad, a Kraljevec na Sutli 50 posto. 

– Kada izračunamo, mi ćemo za četvero novozaposlenih plaćati jednako koliko smo sada plaćali za jednog. Trošak plaće ćemo podijeliti 50:50 i dobit ćemo povrat od Ministarstva financija. Bit će to od velike koristi – pojasnila je Stipčić Berić. 

Kako su se obje načelnice na kraju složile, ovo je početak odlične buduće suradnje koja će se svakako dodatno proširivati između ove dvije male zagorske općine. (mp, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba