PADA NA NEDJELJU

VJERNICI U DILEMI: Postiti ili ne postiti na Badnjak, svećenici savjetuju nešto drugo

Objavljeno: 18.12.2023. zagorjeinternational

Vjernike diljem zemlje ove godine zanima jedna neobična dilema, postiti ili ne postiti na Badnjak. Naime, dan prije Božića pada u nedjelju, koja je ujedno i četvrta nedjelja došašća. Poznato je da prema crkvenom nauku nedjeljom nema ni posta ni nemrsa, kao ni tijekom blagdana, izuzevši onih koji padnu u korizmi.

– Zapovijedani dani posta u Crkvi su samo Pepelnica i Veliki petak. Post na Badnjak je pučki običaj vjernika u želji da što pobožnije dočekaju Božić – rekao je don Mihael Mišo Prović, župnik Župe sv. Križa u splitskom Velom Varošu.

Badnji je nekada bio službeno određen kao dan na koji se obvezno treba postiti, no reformom liturgije i discipline u Katoličkoj crkvi na Drugom vatikanskom koncilu, ta je odredba ukinuta.

– Nepisano pravilo je da se post prebacuje na dan prije, dakle trebalo bi postiti u subotu. Tako ću ja napraviti, a vjerujem i mnogi naši vjernici – objasnio je Prović.

Naglasio je da nije bitno što jedemo, nego koliko jedemo i da se razlike između odabira posta i nemrsa razlikuju od lokaliteta do lokaliteta, ovisno o narodnom običaju.

Hrvati će i ove godine u skladu s tradicijom i financijskim mogućnostima posegnuti za bakalarom ili nekom drugom alternativom među plodovima mora. Međutim, mnogi svećenici će reći da je najbitnije razmisliti zašto postimo, a Božić kao blagdan mora služiti svrsi da od nas napravi bolje vjernike i ljude, prenosi Slobodna Dalmacija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba