Iz drugog pokušaja usvojen proračun Svetog Križa Začretja za 2024. godinu, težak nešto više od pet milijuna eura

KOS: Politička uvjerenja nekad treba ostaviti po strani  – pozivam sve vijećnike da zastupamo interese naših građana i radimo u korist zajednice u kojoj živimo

Objavljeno: 18.12.2023. zagorjeinternational

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, održanoj u petak, usvojen je proračun Općine Sveti Križ Začretje za 2024. godinu, u iznosu od 5.067.572,34 EUR.
Oporbeni vijećnici ovaj puta nisu prisustvovali sjednici te je glasovanje proteklo bez problema. Naime, na pretposljednjoj sjednici oporba koja ima šest vijećnika, nije podržala proračun, a vladajućoj koalicija koja ima sedam ruku, jedna je nedostajala, jer jedan njihov vijećnik nije došao na sjednicu. HDZ i partneri u opoziciji Domovinski pokret tada su u svom priopćenju naveli kako nisu glasali za proračun jer ne ispunjava socijalne, društvene, a najmanje razvojne potencijale općine. Izglasavanjem proračuna za narednu godinu izbjegnuto je raspuštanje trenutnog saziva Općinskog vijeća kao i donošenje Odluke o privremenom financiranju.

Socijalno orijentiran

– Velika većina proračuna unaprijed je definirana zakonskim obvezama koje su delegirane na jedinice lokalne samouprave. Tu prvenstveno mislimo na sredstva za financiranje rada ustanova u predškolskom odgoju kao i ustanova u kulturi (Općinska knjižnica i čitaonica), ali i financiranje rada udruga u kulturi, sportu i ostalim područjima.  Također su u skladu sa zakonom definiranim postocima osigurana sredstva za financiranje Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Općine Sveti Križ Začretje kao i Crvenog križa. Proračun je i socijalno orijentiran u smislu da se i dalje planiraju financijska sredstva za pomoći socijalno ugroženim obiteljima u vidu podjele bonova za nabavu živežnih namirnica povodom božićnih i uskršnjih blagdana kao i isplatu jednokratnih financijskih pomoći te božićnice umirovljenicima.  Također se nastavlja isplata jednokratnih novčanih pomoći povodom rođenja djeteta kao i stipendiranje učenika i studenata s područja Općine – istaknuo je načelnik Marko Kos, dodajući da je Osnovna škola krajem ove godine dobila snažan poticaj u vidu odobrenih financijskih sredstava za uređenje vanjskih sportskih terena koji su nekadašnjih dana bili jedni od najreprezentativnijih na području Hrvatskog zagorja.
– Nažalost, vrijeme je učinilo svoje i tereni iziskuju nužnu obnovu.  U tom smislu projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanje sportskih građevina u 2023. godini te je odobrena financijska potpora u iznosu od 96.859,10 EUR. Kako je odobrena potpora nedostatna za financiranje troškova u stopostonom iznosu, u sufinanciranje su se uključile Općina Sveti Križ Začretje iznosom od 47.100,00 EUR i  Krapinsko -zagorska županija – objasnio je Kos. 
Proračunom za 2024. godinu planiraju se i velike investicije  u komunalnu infrastrukturu.  Tako je 358.000 eura planirano za asfaltiranje 21 dionica nerazvrstanih cesta; 320.000 eura za izgradnju nogostupa i sustava oborinske odvodnje, a 80.000 eura za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete. Planirano je  i financiranje već započetih aktivnosti na dogradnji dječjeg vrtića kao i osiguravanje sredstava za početak rada dvije nove jedinice koje su u izgradnji. Od financijski “izdašnijih” investicija valja istaknuti nastavak ulaganja u revitalizaciju “Banovine” u planiranom iznosu od 220.000 eura gdje se planira druga faza uređenja dječjeg igrališta, sanacija preostalog dijela krovišta kao i nastavak radova na sanaciji zgrade. Ukupna sredstva za građenje komunalne infrastrukture iznose 1.128.000,00 EUR.
Uz sve navedeno, i u 2024. godini nastavit će se održavanje komunalne infrastrukture u vidu održavanja nerazvrstanih cesta, javnih i zelenih površina, javne rasvjete kao i groblja u skladu s praksom iz prijašnjih godina.  Također je planiran i nastavak radova na sanaciji klizišta za što je planirano  314.723 eura. Ukupno su za održavanje komunalne infrastrukture osigurana su financijska sredstva u iznosu od 776.023 eura.

“Za to su nas izabrali”

– Želje i potrebe građana su puno veće, to je nepobitna činjenica. No, isto tako su i raspoloživa financijska sredstva ograničena i samim time nedostatna da se realizira sve što bismo svi mi željeli. Unatoč tome, svake godine putem odluke o proračunu javni prihodi se usmjeravaju na način da osiguravaju ravnomjeran razvoj, prvenstveno komunalne infrastrukture, ali i društvenih te kulturnih i sportskih djelatnosti na području Općine. Ove godine po prvi puta proračun nije izglasan “iz prve”  i oporba ga nije podržala.  Koristim priliku da već sada, krajem ove proračunske godine pozovem vijećnike na aktivno sudjelovanje u planiranju aktivnosti koje su usmjerene na razvoj sredine u kojoj živimo. Mišljenja sam da je dužnost svih nas koji smo izabrani od strane građana da u radu Općinskog vijeća i izvršne vlasti moramo raditi na način da zastupamo interese naših građana i radimo u korist zajednice u kojoj živimo te da politička uvjerenja nekad moramo staviti po strani. Na nama je da dajemo prijedloge, konstruktivno raspravljamo, ali i da na kraju nađemo zajedničko rješenje za dobrobit naših građana. Uostalom, za to su nas i izabrali – zaključio je Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba