Proračun Gornje Stubice za 2024. godinu težak je 8.151.000 eura

Krizmanić: 1,3 milijuna smo izdvojili za asfaltiranje cesta, a od većih projekata tu su reciklažno dvorište, sportska igrališta te Spomen-dom Rudolfu Perešinu

Objavljeno: 15.12.2023. zagorjeinternational

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Gornje Stubice donesen je proračun za 2024. godinu koji će iznositi 8.151.000 eura. Obuhvatit će projekte vezane isključivo na financiranje iz EU fondova, a u čije će se sufinanciranje uključiti i Općina. 

Načelnik Jasmin Krizmanić nam je kao važnije istaknuo izgradnju reciklažnog dvorišta, završnu fazu projektiranja i kandidiranja nastavka ceste Šagudovec – Sekirevo Selo – Karivaroš, potom izgradnju sportskog igrališta za koje je dobivena građevinska dozvola te daljnju obnovu prometne infrastrukture na području općine.

Asfaltiranja 

– Planiramo asfaltirati sedam dionica cesta koje su zapravo sada makadamske i nemaju još asfalt, većina njih. Za to smo izdvojili 1.311.000 eura, a to su ceste Kondresi i Labaši – Koščevići, a od makadamskih su tu cesta od Muzeja prema Ciglenečkima, odvojak Micak, odvojci Ivanići, Koščevići, Dorčaki, Kirini – Modriši, odvojak Šišak, Ulica Augusta Šenoe, Karivaroš – Kovačići, Pižiri – Labaši, te odvojak Brezanska i izgradnja nogostupa i oborinske kanalizacije te rekonstrukcija cesta u Ulici Tituša Brezovačkog – pobrojao ja načelnik planirane asfalterske radove. 

Načelnik dodaje kako je proračun prošle godine, s trećim rebalansom, iznosio 17.910.000 eura, no razlog tom velikom iznosu bila su sredstva EU fondova. Ove godine je, kaže Krizmanić, iako se 8,1 milijun eura čini manjim, proračun zapravo veći nego prošlogodišnji, ako se izuzmu sredstva EU.

Među projektima u idućoj godini bit će i izgradnja dječjih igrališta u Svetom Mateju, Dobrim Zdencima i u Modrovcu, gdje je u planu i uređenje Društvenog doma.

– U proračunu je još i izgradnja Spomen-niže Rudolfa Perešina kao jedan od istaknutijih projekata – istaknuo je gornjostubički načelnik. 

Po prvi puta se božićnice isplaćuju umirovljenicima, pa će tako oni s mirovinom do 200 eura dobiti 30 eura, dok će oni s mirovinom do 340 eura dobiti 20 eura božićnice. 

– Dosad smo financirali Udrugu umirovljenika koji su kasnije kupovali poklon pakete, a sada smo ovom odlukom to promijenili i božićnice ćemo im isplaćivati direktno – pojasnio je načelnik. 

Rotacija 

Uz to, donesena je i odluka o financiranju u 100-postotnom iznosu mjesečne željezničke karte redovnim studentima s područja općine

Također, u Gornjoj Stubici sada se mijenja i predsjednik Općinskog vijeća. Radi se o sporazumu HDZ-a i HNS-a koji nalaže da se nakon dvije godine čelnik vijeća mijenja.

– Umjesto Juraja Novine, dužnost će sada obnašati Ivan Bigec – dodao je Krizmanić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba