VARAŽDIN: Fakultet organizacije i informatike proslavio svoj dan. Dodijeljene i brojne nagrade i priznanja 

”Hrvatska bi u narednih 10 godina trebala stvoriti novih 50.000 IT stručnjaka, a FOI će tu imati važnu ulogu”

Objavljeno: 15.12.2023. zagorjeinternational

U petak je u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održan Dan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Tom se prilikom dekanica Marina Klačmer Čalopa osvrnula na 50 godina rada FOI-a usmjerenog na organizaciju.

Kako je istaknula, FOI već godinama obrazuje stručnjake u području informatike, međutim, često se susreću s izazovima zadržavanja mladih osoba koje odlaze u inozemstvo. 

Već 50 godina

– FOI već gotovo pedeset godina obrazuje stručnjake u području informatike. Danas nam IT stručnjaci dolaze iz cijele regije, tako da FOI kao obrazovna institucija itekako doprinosi razvoju informatičkog sektora. Susrećemo se s izazovima kako zadržati mladu osobu u našoj organizaciji, jer su nažalost plaće veće u IT sektoru nego u našem akademskom sektoru i jako je izazovno zadržati mlade radnike – započela je Klačmer Čalopa.

Potom se detaljnije dotaknula najvećih izazova. 

– Danas se prije svega susrećemo s izazovima kako zadržati mladu osobu upravo ovdje u našoj organizaciji. Kao što svi već znate, plaće na tržištu rada u IT sektoru su puno više nego u našem akademskom sektoru tako da zadržati mladu osobu koja želi ostati raditi u obrazovnoj instituciji, koja želi razvijati znanstvenu karijeru, je itekako izazovno – kazala je dekamica.

Svečanosti je nazočio i Župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako je FOI prepoznat, ne samo u Hrvatskoj, već i šire, te kako studenti po završetku studija pronalaze posao u vrlo kratkom roku.

– FOI je prepoznatljiv kao top fakultet i to ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Studenti po završetku studija nakon mjesec-dva nalaze radno mjesto, što je jako bitno i taj podatak govori o samom fakultetu. Ono što je mladima danas bitno je digitalno i zeleno, o čemu FOI vodi veliku brigu – kazao je župan Stričak.Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković rekao je kako FOI postiže odlične rezultate te kako je predvodnik u obrazovanju stručnjaka u IT tehnologiji. Grad u suradnji s Fakultetom radi na dodatnim projektima i ulaganjima, a kao najvažniji budući projekt naveo je kampus.

– Ključan projekt FOI-ja je kampus. Nedavno je ovdje bio premijer Plenković s resornim ministrom Radovanom Fuchsom. Postavio sam pitanje o kampusu i zaista smatram da to pitanje treba postavljati svaki put kad dođe bilo tko iz Zagreba. Potrebno je naći sredstava za financiranje novog kampusa jer bez njega nema dodatnog razvoja FOI-ja. Kampus je imperativ za nas, za županiju i državu. To treba početi rješavati u mandatu sadašnje dekanice – rekao je zamjenik Marković te nadodao:

– Grad je prepoznao važnost FOI-a kao donositelja novog doba, nove obrazovne paradigme. Cilj nam je da zadržimo te izvrsne mlade stručnjake da rade iz Varaždina za firme iz svijeta ali da ne odlaze van – zaključio je zamjenik Miroslav Marković.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić istaknuo je kako FOI postiže izvanredne rezultate te da je dugo vremena bio predvodnik u obrazovanju.

– FOI postiže izvanredne rezultate i u svojem znanstvenom i u nastavnom djelu. Dugo vremena je bio onaj predvodnik prije 10 ili 15 godina upravo kako bi obrazovanje trebalo izgledati. Hrvatska bi trebala u narednih 10 godina stvoriti novih 50.000 stručnjaka i FOI je jedna od krucijalnih institucija koja bi trebala raditi na tome – rekao je rektor sveučilišta Lakušić i nadodao: 

– Moramo istaknuti i podršku Grada i Županije jer takva institucija puno znači za Županiju i za Grad. Privlačenje studenata upravo u Varaždin na FOI je ovdje itekako dobra prilika za obrazovanje na poručju informacijskih tehnologija – zaključio je rektor Lakušić.

Nagrađeni

Ovom su prilikom dodijeljene i nagrade najboljim studentima koji su se ove godine posebno istaknuli. Tako su nagradu na sveučilišnom prijediplomskom studiju na smjeru Informacijski i poslovni sustavi dobili Filip Novak, Nino Lončar i Tin Tomašević. Na sveučilišnom prijediplomskom studiju Ekonomika poduzetništva, smjer Ekonomika poduzetništva nagrade su dobili Sebastijan Geček, Tihana Triplat i Ana Novak. Na stručnom prijediplomskom studiju smjer Informacijske tehnologije i digitalizacija poslovanja, nagrade su dobili Žana Marija Podgorelec i Matko Kekez. Na smjeru primjena informacijske tehnologije u poslovanju nagrade su dobili Valentino Večenaj i Jana Kukulić, a na sveučilišnom diplomskom studiju informatike nagrade su dobili Fran Sabolić i Marija Kuštelega dok su na sveučilišnom diplomskom studiju Ekonomika poduzetništva nagrade dobili Klara Šilec i Valentina Čajko i Nikolina Županić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba