U 101. godini

Umro američki kralj chardonnaya, rodom iz Metkovića

Objavljeno: 14.12.2023. zagorjeinternational

Jučer je u 101. godini preminuo kralj chardonnaya Napa Valleyja, Miljenko Mike Grgich, inače rođen 1923. u malom selu kod Metkovića. Vijest je potvrdio predstavnik vinarije Grgich Hills Estate, prenosi Index.hr.

Njegov najveći doprinos je onaj iz 1976. godine, kada je chardonnay koji je napravio kao vinar Chateau Montelena nadmašio vrhunska bijela vina iz Francuske na slavnom Judgment of Paris slijepom kušanju.

Odrastao je kao jedno od 11 djece u obitelji vinara. Njegov pradjed, djed i otac bavili su se trgovinom, a s tri godine Grgich je gazio svoje prvo grožđe. Da nastavi obiteljsku tradiciju, studirao je enologiju u Zagrebu gdje ga je jedan profesor nadahnuo snovima o Kaliforniji, nazvavši je rajem. Tamo je na kraju došao 1958. godine s malim kovčegom i 32 dolara u cipeli. 

Grgich Hills Estate osniva 1977. godine s Austinom Hillsom iz Hills Brosa, a 1980., tek dvije godine od osnivanja, prva berba odnijela je prvo mjesto na “The Great Chicago Chardonnay Showdownu”, osvojivši najviša priznanja u odnosu na više od 200 drugih iz cijelog svijeta. Od tog trenutka Grgich je dobio titulu kralja chardonnaya. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba