KRAPINSKE TOPLICE: Održana je završna konferencija projekta ‘HyPoKraT’

Općina će godišnje uštedjeti do tri milijuna eura na grijanje. Veliki planovi postoje za cijelo Zagorje

Objavljeno: 12.12.2023. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitacije Krapinske Toplice održana je završna konferencija projekta ‘HyPoKraT – hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica’. Podsjetimo, radi se o projektu čiji je glavni cilj opisati i kvantificirati geotermalni potencijal na području Općine Krapinske Toplice te izraditi tehničku projektnu dokumentaciju u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti i povećanja proizvodnje obnovljive energije.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac prezentirao je što je dosad napravljeno te je posebno istaknuo kako zahvaljujući ovom projektu, Općina Krapinske Toplice godišnje može uštedjeti do tri milijuna eura. 

250.000 eura

– Širom smo otvorili vrata korištenju geotermalne energije u Krapinsko – zagorskoj županiji, koja će biti pionir korištenja te energije u Republici Hrvatskoj. Mi ovdje na području imamo bogate geotermalne izvore energije, po količini toplinske energije možemo puno toga napraviti. Nakon dvije godine rada na projektu vrijednom 250.000 eura, napravili smo pripremu i studiju izvodljivosti koja bi trebala omogućiti da za dvije i pol do tri godine koristimo tu toplinsku energiju za grijanje. Time možemo godišnje na području Krapinskih Toplica uštedjeti i do tri milijuna eura. To je jedan od obnovljivih izvora energije koji je Hrvatska do sada najmanje koristila. Moramo biti svjesni da su ti obnovljivi izvori energije bogatstvo i hrvatska nafta – rekao je ravnatelj Domac. 

Specijalni savjetnik u Norveškom istraživačkom centru (NORCE), a koji je partner na projektu, Roman Berenblyum, istaknuo je da je ovo vrlo zanimljiv i potreban projekt te da se nužno boriti protiv klimatskih promjena, a geotermalna energija može biti korak ka rješavanju tog problema. 

Direktor tvrtke ‘Bukotermal’ i predstavnik ‘AP Consultinga’ Alen Požgaj, pojasnio je da je njegova tvrtka izrađivala projektno-tehničku dokumentaciju – od dizajna za termalno ispitivanje bušotine, do projekta za toplinarstvo i implementaciju geotermalne energije na objekte.

– Bušotina ‘Krapinske Toplice 1’ ima kapacitet proizvodnje između 22 i 25 litara u sekundi što je puno, a temperature koje smo mi definirali su između 57 i 59 stupnjeva. Važno je naglasiti da su projektom obuhvaćeni objekti Dječji vrtić ‘Maslačak’, crkva, zgrada Općine te kompleks Specijalne bolnice. Kada smo uzeli u obzir sliku potrošnje energije svih tih objekata, dobili smo brojku od otprilike 4300 MWh godišnje, koliko u plinskoj, toliko i u električnoj energiji – rekao je Požgaj pa dodao:

– Ako bi upogonili postojeću bušotinu u ovakvom stanju, bez nekih dodatnih ispitivanja, mi bi mogli postići energetsku vrijednost od 3500 do 3700  MWh godišnje. Odnosno, sve zgrade i objekte koje sam naveo, mogli bi im uštedjeti energiju do 80 posto – prezentirao je Požgaj. 

20.000 godina

Direktorica tvrtke ‘GEoDA Consulting’ Željka Sladović izvijestila je da je u sklopu projekta snimljeno 12 magnetotelurskih točaka kojima se nastojalo opisati geotermalni sistem.

– Tu u Krapinskim Toplicama imamo izlazni dio geotermalnog sistema koji se nalazi negdje zapadnije, znači voda je prije otprilike 20.000 godina utekla u podzemlje, zagrijavala se i izvirala, što smo potvrdili mjerenjima i napravili podlogu. Mi nemamo dokazanih kapaciteta za proizvodnju električne energije jer je Hrvatsko Zagorje relativno oskudno s geofizičkim podacima – rekla je direktorica Sladović.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić izrazio je zadovoljstvo provođenjem ovog projekta.  

– Naša ustanova ima 7000 kvadrata grijanih prostora, a zadnji račun nam je iznosio 100.000 eura. Nitko sretniji od mene zbog ovih radova. Vjerujem da će ovaj projekt rezultirati značajnim uštedama i ekološkom zelenom bolnicom i da je ovo jedan znak pažnje prema našem planetu – kazao je ravnatelj Javorić Barić. 

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković dodala je da je ovaj projekt velika prekretnica za Općinu, ali i šire. 

– Najvažnije je naglasiti da se Općina Krapinske Toplice svrstava u rijetke jedinice lokalne samouprave koje se konkretno bave energetikom. Ovdje se radi o geotermalnoj energiji, jednom neprocjenjivom resursu kojim naša općina raspolaže, a čiji se potencijal koristi djelomično u lječilišne i turističke svrhe. Naš je potencijal daleko veći, ali nije iskorišten. Ovaj projekt je velika prekretnica jer stvara ozbiljne temelje za konačni cilj, a to je iskorištavanje tog resursa, geotermalne energije – rekla je načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković.

Strategija 

Župan Željko Kolar pohvalio je ovaj projekt te najavio još sličnih na području županije. 

– Mi Zagorci smo naviknuti da moramo kopati dublje od drugih. Pripremamo strategiju kojom ćemo provjeriti sva potencijalna izvorišta koja imamo na našem području, a sve s ciljem iskorištavanja i najmanje mogućnosti korištenja termalnih izvora. Ako već nećemo moći koristiti to za električnu energiju, onda barem za grijanje čitavih naselja – najavio je Kolar, a pritom je spominjao područje Stubičkih i Šemničkih Toplica. 

Inače, projekt je uspješno prijavljen na program ‘Energija i klimatske promjene’ koji se financira od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP za razdoblje 2014. – 2021. Nositelj projekta je Krapinsko – zagorska županija, a za operativni menadžment i za provođenje svih aktivnosti zadužena je REGEA. (mp, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba