Gradu dodijeljeno 1,05 milijuna eura za energetsku obnovu

Premijer Plenković uručio 30 ugovora o energetskoj obnovi. Među odabranima i Novi Marof 

Objavljeno: 09.12.2023. zagorjeinternational

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je 30 Ugovora o energetskoj obnovi javnih zgrada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a među tih 30 ugovora je i onaj za Grad Novi Marof, odnosno za energetsku obnovu zgrade u pretežito javnom vlasništvu na Trgu hrvatske državnosti.

Premijer je napomenuo kako je bila velika konkurencija na javnom pozivu vrijednom 74 milijuna eura, od čega su polovica bespovratna sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost, a odabrani su najbolji projekti, među kojima je i novomarofski.

Istaknuo je da je to ogromna financijska poluga za investicije, vezana ne samo za obnovu od potresa, već i za energetsku učinkovitost zgrada.

– Čestitam svima koji ste bili spremni s kvalitetnim projektima i temeljem kriterija uspjeli u javnom pozivu – zaključio je premijer.

Gradonačelnik Siniša Jenkač iznimno je zadovoljan uspješno prijavljenim projektom, odrađenom projektnom dokumentacijom te, na kraju krajeva, odabirom među 30 najboljih projekata koji se financiraju iz javnog poziva vrijednog 74 milijuna eura.

Gradu su dodijeljena bespovratna sredstva u najvišem mogućem iznosu od 1,05 milijuna eura. Ukupna vrijednost energetske obnove zgrade je 2,5 milijuna eura te će Grad osigurati preostali iznos od otprilike 1,4 milijuna.

Gradonačelnik Jenkač tom je prilikom zahvalio Ministarstvu i premijeru Plenkoviću što su prepoznali važnost obnove i ovih tipova zgrada jer, kako je naglasio, sufinanciranje ovog financijski izdašnog projekta Gradu Novom Marofu bit će od iznimne pomoći.

– Grad želi biti zelen i energetski učinkovit grad, a to ćemo postići upravo ovakvim projektima. Energetskom obnovom ove zgrade smanjit ćemo troškove i povećati uštedu energije, što je u današnje vrijeme, kada se suočavamo sa sveopćim poskupljenjima, itekako bitno – rekao je Jenkač.

Ovaj značajan korak prema održivoj budućnosti grada svjedoči o zajedničkim naporima Vlade i Grada da unaprijede energetsku učinkovitost te doprinesu općem dobru i održivom razvoju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba