‘Advent u Konjščini’

Današnji je dan rezerviran za najmlađe – ne propustite Štefekove božićne cajte!

Objavljeno: 08.12.2023. zagorjeinternational

U sklopu Adventa u Konjščini, u petak 8. prosinca u Kulturno i turističko-informativnom centru u Konjščini organizirane su aktivnosti za najmlađe. U 18 sati mališani će imati priliku slušati priču “Štefekovi božićni cajti” sumještanke Josipe Kocman Grošinić. Radi se o nastavku prve slikovnice “Štefekovi jadi od A do Ž”.

– Djeca su knjigu jako lijepo prihvatila i odlučila sam nastaviti dalje sa Štefekom, i tako je nastala nova slikovnica koja prikazuje tradicijske božićne običaje – rekla je Kocman Grošinić te istaknula kako nova slikovnica prikazuje odlazak po jelku, kićenje bora, mamu koja priprema večeru, božićne ukrase, odlazak na polnoćku, dočeka Štefanja.

– Božićna priča prikazuje tradicijski način kako se nekada slavio Božić u našem kraju – rekla je autorica te dodala kako je i ova slikovnica, kao i prva, napisana na kajkavskom narječju.

– Kajkavski dosta izumire, djeca od najranije dobi uče književni i zapravo se taj kajkavski postepeno zaboravlja. Smatram da je kajkavski jedan dio jezične nematerijalne baštine, treba ga sačuvati i prenositi u daljnje generacije – poručila je Kocman Grošinić.

Čitanje priče podržala je i načelnica Anita Krok, koja je istaknula kako joj je iznimno drago što djeca imaju priliku slušati i čitati slikovnice na kajkavskom jeziku.  

Nakon zanimljive priče koju će ispričati upravo Kocman Grošinić, u 19 sati slijedi nastup mladih talenata – djece s područja općine koja polaze Glazbenu školu Marija Bistrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba