Zločesti Romeo

Izmjenjivali poruke preko društvenih mreža, pa mu uplatila više tisuća eura. Kasnije je shvatila…

Objavljeno: 08.12.2023. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski policajci jučer su zaprimili prijavu 68-godišnje kako je prevarena putem društvene mreže. Naime, u razdoblju od početka studenoga do jučer, ona je putem društvene mreže u više navrata stupila u kontakt s nepoznatom osobom i razmjenjivala ljubavne poruke.

Nepoznata osoba navela je 68-godišnjakinju da uplati novac na njegov račun kako bi joj nakon toga poslao paket s dokumentima i novcima. Oštećena je po dogovoru uplatila novčani iznos od više tisuća eura nepoznatoj osobi na račun, dok nakon toga paket nije zaprimila niti joj je vraćen novac.    

Policijski službenici nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem u cilju pronalaska počinitelja, a nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu bit će dostavljena kaznena prijava za kazneno djelo ‘Prijevara’.

Romantična prijevara jedna je od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da su želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Zbog toga iz PU KZ, podsjećaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

– Ako vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac – rekli su iz Policije.

Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba