Neki Boysi putuje na jug, dok neki ipak ostaju doma

Zbog loših uvjeta u zatvorima, zagrebački sud odbio izručiti Bad Blue Boyse Grčkoj

Objavljeno: 06.12.2023. zagorjeinternational

Loši uvjeti u grčkim zatvorima pokazali su se kao “spas” za još dvojicu pripadnika Bad Blue Boysa čije je izručenje Grčkoj – odbijeno. Odlučio je tako zagrebački Županijski sud, što znači da od 10 BBB-a, čije je izručenje tražila Grčka, na put u Grčku za sada ipak neće njih pet, piše Večernji list.

Županijski sud ovaj tjedan je odbio Grčkoj izručiti trojicu, dok su još ranije protiv dvojice BBB-a sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici prekinuli postupak izručenja, jer se protiv njih dvojice vode kazneni postupci u Hrvatskoj. Pa, srećom po njih, ne mogu biti izručeni drugoj zemlji, dok ti postupci ne budu okončani. A jedan od onih čije izručenje traži Grčka ima pet različitih postupaka u Hrvatskoj.

Grčka je nakon huliganskog divljanja po Ateni u kolovozu  prije koji mjesec Hrvatskoj poslala 10 europskih uhidbenih naloga (EUN) u kojima je tražila izručenje 10 osoba. Kada su te osobe nađene, EUN-i su im bili uručeni, neki su bili pritvoreni, a nekima su izrečene mjere opreza. No kako grčki EUN nije sadržavao detalje o određivanju istražnog zatvora, zagrebački Županijski sud je tražio da ga Grčka nadopuni. Nakon što je to učinjeno, sud je ovaj tjedan ponovo odlučivao o zahtjevima za izručenje, pri čemu su se za odluku suda najbitnijim pokazali dostavljeni dokazi o lošim uvjetima u grčkim zatvorima.

Obrane su smatrale da bi izručenje trojice BBB-a kršilo njihova ljudska prava, a svoje navode su argumentirali i nalazima međunarodnih institucija o stanju zatvorskog sustava u toj zemlji. I tako se prvi put dogodilo da je izručenje nekih osoba drugoj zemlji, pogotovo zemlji članici EU, odbijeno zbog loših zatvorskih uvjeta. Do sada su izručenja odbijana ako je osobi čije je izručenje traženo prijetila smrtna kazna u zemlji koja je izručenje tražila. Ili ako je postojala opasnost da izručena osoba bude mučena ili da se prema njoj nečovječno postupa.

Prema grčkom EUN-u, BBB-ovci i ostali čije se izručenje traži, sumnjiče se za 11 kaznenih djela koja su počinjena u sklopu zločinačkog udruženja. I upravo to zločinačko udruženje najveći im je problem jer podrazumijeva da su djelo isplanirali u Hrvatskoj, a zatim sjeli u automobile, otišli u Grčku, iako su znali da na utakmicu ne smiju, te su oboružani raznim oruđem i oružjem izazvali nerede, sudjelovali u tučnjavi, ugrožavali imovinu i ljudske živote… Ove odluke nisu konačne jer tužiteljstvo, koje sukladno zakonu zastupa zemlju tražiteljicu, odnosno Grčku, ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba