Tko je tamo boravio, tko se dvorcem služio i još mnogo više…

OVOG PETKA: Doznajte sve o povijesti Velikog Tabora uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 06.12.2023. zagorjeinternational

U Dvoru Veliki Tabor ovog petka slijedi izložba pod nazivom “Veliki Tabor uoči i za vrijeme Drugoga svjetskog rata”.

Izložbom se javnosti predstavlja povijest dvorca, njegova namjena i korisnici od 1938. do 1945. godine. Dakle, prezentira se razdoblje od trenutka kad dvorac prestaje biti privatnim vlasništvom poznatog slikara Otona Ivekovića pa sve do završetka Drugoga svjetskog rata za čijeg su ga trajanja istovremeno koristili njegovi novi korisnici – časne sestre i partizani.

– Otonov sin Tomislav Iveković prodao je 25. travnja 1938. godine Veliki Tabor Banskoj upravi Savske banovine. Država ga je potom predala na korištenje časnim sestrama Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg reda sv. Franje iz Blata na Korčuli. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, u dvorcu je bio smješten državni dječji dom, a časne su se sestre brinule o ratnoj siročadi. Istovremeno, dvorac postaje poprištem aktivnosti boraca Narodnooslobodilačkog rata. Partizani su se kretali i djelovali u njegovoj neposrednoj blizini, a često su boravili i unutar zidina dvorca. Završetkom rata ne prestaje svaka veza dvorca s Narodnooslobodilačkim pokretom, odnosno tom tematikom jer se upravo u Velikom Taboru otvaraju izložbe o Narodnooslobodilačkoj borbi na području kotara Pregrada. Nakon što je početkom 1980-ih inicijativom umirovljenog učitelja Josipa Štimca otvoren Zavičajni muzej u Velikom Taboru, u dvorcu se smješta “Odjel povijesti radničkog pokreta i narodnooslobodilačke borbe općine Pregrada“ u kojem su bili izloženi različiti predmeti (fotografije, dokumenti, zemljopisne karte, literatura, biografije i biste boraca). I tijekom sljedećih godina Štimac je nadopunjavao zbirku, te su se u dvorcu tijekom 1990-ih mogle vidjeti i partizanske uniforme i kape, vojnički remen pripadnika Wehrmachta, mnogobrojno oružje, mikroskop i brojni kirurški instrumenti kojima je Štimac prezentirao djelovanje partizanske bolnice u Desiniću. Mnoštvo predmeta zatečeno je u dvorcu nakon što je u lipnju 2003. godine Štimac preminuo, a dio njih ponovo se izlaže i na ovoj izložbi – stoji u kratkim crticama o izložbi. 

Posjetitelji izložbe imat će priliku razgledati 40 eksponata – razglednice, fotografije, časopise, knjige, oružje, vojnu i medicinsku opremu, kao i druge predmete (poput dječje cipelice) koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Autorica izložbe je viša kustosica i voditeljica Dvora Veliki Tabor, povjesničarka Renata Dečman.

Izložba ostaje otvorena do 10. studenoga 2024. godine, a otvara se u 18 sati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba