Predstavljen projekt Turističke zajednice Međimurske županije i REDEA-e namijenjen osobama s invalidnošću

“Ovo je još jedan dokaz da je Međimurje solidarna sredina”

Objavljeno: 05.12.2023. zagorjeinternational

Turistička zajednica Međimurske županije i županijska Javna ustanova za razvoj REDEA, uz partnere Međimursku županiju i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, u realizaciji je novog  prekograničnog projekta posvećenom osobama s invalidnošću. Ovoga puta riječ je o projektu s područja turizma, posvećenog pristupačnijem putovanju i boravku osoba s invalidnošću u ruralnim pograničnim područjima. Provedba projekta nazvanog “CE-Space4ALL, Interreg Central Europe”, trajat će do veljače 2026. 

2,6 milijuna eura

Projekt uključuje 12 partnera iz sedam zemalja srednje Europe, te mu ukupna vrijednost doseže 2.645.496 eura, od čega je budžet hrvatskih partnera 340.200 eura, odnosno po 170.000 eura REDEA-i i Turističkoj zajednici Međimurske županije.

Župan Matija Posavec ističe da je riječ o još jednom dokazu koliko je Međimurje solidarna sredina. 

– Odnos prema najranjivijim skupinama našega društva definicija je zdrave zajednice ispunjene humanošću, zato ovakve šanse u projektima sufinanciranim sredstvima Europske unije koristimo da bismo dodatno osnažili upravo te skupine u populaciji. Nije bilo ljepše prilike nego da uz Međunarodni dan osoba s invalidnošću otvorimo Centar za pomoć osobama s invalidnošću – DOSTI u Podturnu, te predstavimo ovaj novi projekt kojim ćemo osigurati bolju pristupnost gostima našim turističkim atrakcijama – rekao je župan, dodavši da Međimurje ponovo šalje u svijet poruku o ravnopravnosti kao znaka visoko razvijene regije. 

Kada je o ranjivim skupinama riječ, Međimurska županija je jedina u Hrvatskoj koja, osim u školama, osigurava asistente u nastavi i za djecu s razvojnim poteškoćama predškolskog uzrasta, a o brizi za potrebe ljudi govori i skoro otvaranje Regionalnog centra za ranu intervenciju u Pribislavcu te provedba velikog projekta formiranja Centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula dodao je da održiva destinacija mora biti održiva na svim razinama. 

– Svaki naš gost nam je jednako važan i u tome je sadržana vrijednost ovog projekta koji će omogućiti lakši pristup i ljudima koji trebaju našu pomoć. Ponosni smo na naše dosege, a i ovoj je jedan od njih koji nas svrstava među vodeće – istaknuo je Grula.

Petra Pavičić, voditeljica za pripremu i provedbu projekata u REDEA-i, naglašava da će projekt “CE-Spaces4All” povezati javna tijela, turistički sektor i osobe s invalidnošću u cilju poboljšanja turističke pristupačnosti. 

– Projekt je usmjeren na turističke potporne institucije, pružatelje usluga u turizmu i osobe otežane pokretljivosti, te slijepe i slabovidne kao i gluhe i nagluhe osobe. Aktivnosti će rezultirati katalogom barijera na našem području te izradom strategije i plana aktivnosti nakon završetka projekta – pojasnila je Pavičić.

Pozitivni primjeri

Da bi se što zornije prikazala važnost ove aktivnosti, Božidar Zimić je s nekoliko članova Društva osoba s tjelesnim invaliditetom u centru Čakovca pokazao dobre primjere i nedostatke. Autobusni kolodvor Čakovec tako se pokazao pristupačnim za ljude u invalidskim kolicima, a kao dobar primjer istaknut je i prijevoznik ‘Rudi Express’ čijih je osam autobusa opremljeno rampom za ukrcaj i iskrcaj osoba teže pokretljivosti. No, pješački prijelazi u centru grada, u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora, po iskustvima osoba u invalidskim kolicima, zahtijevaju rekonstrukciju, istaknuto je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba