Ako ste slučajno propustili, dobra je vijest da slijede još tri

Divno je bilo prvog adventskog vikenda u Mariji Bistrici

Objavljeno: 04.12.2023. zagorjeinternational

Prvoga dana prosinca počela je velika manifestacija ”Advent u Mariji Bistrici”. Djeci je najzanimljivije svakako bilo otvorenje klizališta ”Bistrička ledena bajka”, na kojem će se moći klizati sve do 14. siječnja sljedeće godine. Cijena klizanja s najmom klizaljki za 30 minuta je 2,70 eura, a s vlastitim klizaljkama dva eura, piše Radio Marija Bistrica.  

Svečani početak

U petak je u Domu kulture održana i kazališna predstava Kerekeš teatra ”U zdrav mozak”. Sjajna glumačka ekipa predvođena ocem i sinom Kerekeš ponovno je do suza nasmijala publiku, koja je skoro do kraja ispunila Dom kulture. U Vili Vladimir održan je pak Winter party.  

Svečano otvorenje ”Adventa u Mariji Bistrici” održano je u subotu, uz koncert grupe Vigor.

Vrhunac prvoga vikenda svakako je bio u nedjelju, kada je upaljena prva adventska svijeća na velikom vijencu na središnjem bistričkom trgu. Upalili su je gradonačelnica, Mariji Bistrici prijateljskog poljskog grada Piekary Śląskie Slawa Uminska-Kajdan i načelnik Marije Bistrice Josip Milički.  

Tematski, prvi je vikend bio Vikend duhovne glazbe. Tako je uz svečanost paljenja prve adventske svijeće nastupila Vokalna grupa ”Wisła” Poljske kulturne udruge ”Mikolaj Kopernik”. U podne je u organizaciji Udruge ”Stav” i suorganizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici nastupio Zbor duhovne glazbe ”ŽOGE” – Ženske opće gimnazije Družbe sestara Milosrdnica.  

Prvi vikend Adventa u Mariji Bistrici završio je koncertom grupe ”RIM”.

Dječji vikend

Drugi vikenda ”Adventa u Mariji Bistrici” je Dječji vikend. Počinje već u petak otvorenjem izložbe fotografija “Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni”, Saveza DND Hrvatska i Etnografskog muzeja. Izložba će biti postavljena u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica, a dio programa bit će održan u Domu kulture. Nastupit će Folklorne sekcije KUD-a ”Lovro Ježek” Marija Bistrica ”Žveglice” i ”Srčeka”.  

U Caffe & Cocktail baru Bar.Bar od 20 sati svirat će Tamburaški sastav Laganica. Također, u petak počinje i Drugi festival drvenih igračaka, u organizaciji Udruge Sintoment, a koji počinje Interaktivnom izložbom na otvorenom Tomislava Tomića na Trgu pape Ivana Pavla II.  

U subotu je od 14 sati u Kinu Marija Bistrica na rasporedu dječja matineja, a može se pogledati film ”Želja”. U Domu kulture u 18 sati počinje tradicionalni koncert KUD-a ”Lovro Ježek” povodom dana Sv. Nikole, a nastupit će dječje sekcije KUD-a i to tri folklorne: ‘Žveglice’, ‘Srčeka’ i ‘Kolovrti’, zatim mladi i najmlađi tamburaši i mladi puhački orkestar, a uz njih i Dramsko – recitatorska skupina OŠ Marija Bistrica. Subotnja večer završit će koncertom na trgu ”Footloose banda”, koji počinje u 19 sati.

Sveti Nikola

U nedjelju u 10 sati na trgu je na rasporedu svečanost paljenja druge adventske svijeće, uz nastup djece Dječjeg vrtića ”Pušlek” i Skupine ”Šarene loptice”. U 12 sati na rasporedu je predstava skupine Šareni svijet: “Tko to ide nama sada, kada baka zima vlada”, a nakon toga Sveti Nikola podijelit će poklone svoj djeci na trgu. Poklone je osigurala Općina Marija Bistrica. Također u 10 sati u Vatrogasnom domu u Mariji Bistrici počinje Adventski šahovski turnir, a u 11 sati u Centru za posjetitelje u Parku skulptura, radionica u organizaciji Udruge Čudesna šuma.

Dječji vikend završava koncertom na trgu od 17 sati uz Večer dječjih glazbenih zborova i nastupe Dječjeg zbora ”Cvrkutići” i Zbora Glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba