Održana sjednica Općinskog vijeća Lobora

Jembrih: Sredstva za razvoj, izgradnju i uređenje općine osigurat ćemo preko EU i nacionalnih fondova

Objavljeno: 03.12.2023. zagorjeinternational

Nakon što je Hrvatski sabor prihvatio poreznu reformu kojom se ukida prirez porezu na dohodak, a gradovima i općinama se omogućuje da sami određuju visinu poreza na dohodak, gradovi i općine ovih dana usklađuju odluke o porezima s donesenim izmjenama u sklopu Zakona o porezima. 

Takve je odluke donijelo i Općinskog vijeće Lobora na posljednjoj sjednici održanoj u četvrtak. Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo odluku da niža porezna stopa poreza na dohodak iznosi 20 te viša porezna stopa 30 posto.

Naša politika je…

– Nismo se odlučili da kao neki gradovi i općine donesemo odluku o maksimalnim poreznim stopama poreza na dohodak. Što se tiče samog proračuna, odnosno financijskih sredstava kojima realiziramo projekte u našoj općini, odnosno izgrađujemo komunalnu, cestovnu i društvenu infrastrukturu, naša “politika” je usmjerenost prema nacionalnim i EU fondovima te na taj način izgrađujemo i uređujemo naš Lobor i sva naša naselja – pojasnila je načelnica Ljubica Jembrih.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2024. u kojemu se ističe kako je analizom svih snaga i sredstava očito da Općina Lobor ima snage kojima će provesti mjere za ublažavanje i otklanjanje izravnih posljedica prirodnih nepogoda. 

– Jedan od zaključaka je i da su, radi što bolje učinkovitosti, nužne promjene u postojećem sustavu dodjele pomoći za nastale štete od prirodnih nepogoda – poručila je Jembrih.

Prihvaćen je i Plan upravljanja imovinom Općine Lobor, a pozitivna je činjenica da Općina ima plan koji stvara dobre pretpostavke za racionalno upravljanje imovinom i podlogu za donošenje odluka koje će unaprijediti same procese upravljanja imovinom.

Savjet mladih

Na dnevnom redu bile su i aktivnosti Savjeta mladih, odnosno njegov program rada. Tako će Savjet mladih u idućoj godini nastaviti s provođenjem brojnih aktivnosti podijeljenih u četiri grupe: zagovaračke aktivnosti, edukativno-informativne aktivnosti, humanitarni rad i slobodno vrijeme mladih.

– Na taj način će se mlade osvijestiti o društvenoj odgovornosti te aktivnije uključiti u društvo i poticati na aktivno participiranje i zanimanje za procese donošenja odluka koji se tiču mladih i općenito politiku. Predstavljeni program planira se provesti u suradnji s Općinom i udrugama s područja lokalne razine te drugim savjetima mladih i institucijama s regionalne i nacionalne razine – pojasnila je predsjednica Savjeta mladih Katarina Plancutić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba