BURNA SJEDNICA BEZ GRADONAČELNIKA

OROSLAVJE SMANJILO POREZ: “Šokiran sam činjenicom da dva bivša gradonačelnika ne poznaju funkcioniranja lokalne samouprave”

Objavljeno: 02.12.2023. zagorjeinternational

Na prijedlog vijećnika HDZ-a na sjednici Gradskog vijeća Oroslavja u četvrtak većinom glasova je donesena Odluka o visini poreza na dohodak. Ovom je Odlukom niža porezna stopa s 20 posto spuštena na 18 posto, što prema mišljenju vijećnika HDZ-a i SDP-a neće predstavljati znatno zadiranje u proračun, a s druge strane građanima će omogućiti veća primanja, piše Radio Stubica.

Nezavisni vijećnici prilikom glasovanja ostali su suzdržani zbog sumnje u zakonitost ovakve Odluke. Naime, kako je pojasnila pročelnica Suzana Ceboci Čiček ovlašteni predlagatelj u ovom je slučaju trebao biti gradonačelnik, a osim toga, trebalo je provesti i javno savjetovanje od 30 dana. S obzirom na to da je rok za donošenje odluke bio 30. studenog, proceduru se nije više moglo ispoštovati.

– Moram priznat da sam šokiran činjenicom da dva bivša gradonačelnika od kojih je jedan i predsjednik Gradskog vijeća ne poznaju funkcioniranja lokalne samouprave ali nažalost, sad su mi neke stvari još jasnije. Tak to, nažalost, nije funkcioniralo niti zadnjih 15 godina – rekao je gradonačelnik Viktor Šimunić.

Na sjednici je jednoglasno donesen i Proračun za 2024. godinu prema kojem će prihodi iznositi 7,8 milijuna eura, a u koje je uvršten i višak iz ove godine od 1,5 milijuna eura.

– To je vrlo visoki proračun, za 15-ak posto viši nego prošle godine. Ambiciozan je, mogao bih reći povijesno visok. No situacija u proračunima je dobra zbog inflacije, rastu plaće, pa se povećavaju i izdvajanja iz poreza na dohodak. Nadam se da će se većina stvari u proračunu uspjeti realizirati. Nisu to nikakve revolucionarne stvari, znači redovno funkcioniranje grada uz par infrastrukturnih projekata – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Tuđa.

Šimunić koji inače nije prisustvovao sjednici, zahvalio je i pohvalio tim koji je radio na proračunu kao i cijelu Gradsku upravu koja, kako je rekao, odlično funkcionira. Kao dva kapitalna projekta koja će biti prioritet u narednoj godini, naveo je izgradnju dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta. Potvrdio je da je uzrok povećanja proračuna inflacija ali i rad cijele Gradske uprave.

– Izvršenje proračuna 2021. godine bilo je negdje oko 19 milijuna kuna, 2022. bilo je preko 29 milijuna kuna, za 2023. očekujem da će biti preko 30 milijuna kuna, i u narednoj godini očekujem isto rast. Dakle grad se budi, u gradu se nikada nije provodilo toliko kapitalnih projekata i ne mislimo stati – rekao je Šimunić.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen i amandman SDP-a kojim je za tisuću eura umanjena stavka namijenjena opremanju javne uprave te je taj iznos usmjeren za novu aktivnost „Sigurno mjesto za žene“. Većinom glasova prihvaćena su i dva amandmana HDZ-a kojima su povećane stavke za stipendije učenicima i studentima i to za ukupno 12, odnosno 15.000 eura, a za taj su iznos umanjena sredstva namijenjena poslovanju Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća te suradnji s prijateljskim gradovima. Nezavisni vijećnici su prilikom glasovanja bili suzdržani, istaknuli su da nemaju ništa protiv povećanja stavke za stipendije, no nisu bili suglasni s načinom na koji je to izvedeno.

Na samom početku sjednice vijećnici SDP-a i HDZ-a tražili su da se Odluka o donošenju proračuna skine s dnevnog reda. Smatrali su da je gradonačelnik kao predlagatelj proračuna trebao doći na sjednicu i obrazložiti svoj prijedlog. Istaknuli su i kako svojim nedolascima na sjednicu, gradonačelnik opstruira rad Gradskog vijeća. Ipak, na poticaj predsjednika Gradskog vijeća odlučili su ostaviti tu točku na dnevnom redu, da, kako su naveli, ne dovedu u pitanje daljnje funkcioniranje grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba