USVOJEN JEDNOGLASNO

DONJA STUBICA DOBILA PRORAČUN: Rastu stipendije i pomoć za novorođenčad, povećavaju se i porezne stope

Objavljeno: 02.12.2023. zagorjeinternational

Gradsko vijeće Donje Stubice usvojilo je u četvrtak proračun za iduću godinu u visini od gotovo 6 milijuna eura. Najviše se planira ubrati od poreza 2,2 milijuna eura, te od pomoći za realizaciju raznih kapitalnih projekata 2,4 milijuna. Planira se i kreditno zaduženje od 900.000 eura na 10 godinu namjenski za asfaltiranje 12 kilometara nerazvrstanih cesta.

Prema riječima gradonačelnika Nikole Gospočića planiraju se i daljnja uređenja društvenih domova, kao i izgradnja društvenog doma u Donjem Hruševcu, a u Vučaku se planira otkup zemljišta kako bi i stanovnici ovog naselja imali prostor za druženja i sportska natjecanja.

U Dubravačkoj ulici se planira nastavak nogostupa, kao i projektiranje nogostupa u Matenačkoj. Na europske projekte prijavljena je cjelovita obnova zgrade Caritasa, Pučkog učilišta, a u suradnji sa Županijom prijavljen je dvorac Stubički Golubovec.

Planirana su i veća izdvajanja za rad raznih udruga, javnih ustanova, kao i povećanje stipendija. Tako će učenici sada dobivati 55 eura, a studenti 80 eura. Također raste pomoć za novorođenu djecu, za prvo dijete će ona iznositi 270 eura, za drugo 400, te za treće i svako iduće 600 eura.

Proračun, koji je gradonačelnik Gospočić nazvao razvojnim i socijalnim, usvojen je jednoglasno, kao i porezne stope za iduću godinu. Donja Stubica je do sada imala prirez koji je država ukinula. Prema riječima gradonačelnika Gospočića porezno opterećenje će ostati isto tako da će umjesto prireza biti povećane porezne stope koje će sada umjesto 20 i 30 iznositi 22 i 33 posto.

Inače predočen je podatak da je na području Donje Stubice 4097 poreznih obveznika od kojih 60 posto uopće ne plaća porez. Od 1636 obveznika koji plaćaju porez, po višoj stopi ga plaća samo 5 obveznika. Gradonačelnik Gospočić je rekao da drži kako je socijalna mjera da se ne poveća komunalna naknada koju plaćaju svi građani, kao ni komunalni doprinos, već da se stabilnost gradskih prihoda održava porezima koje ipak plaća manji broj građana i to oni s boljim primanjima, javlja Radio Stubica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba