Na 'reprezentaciju' načelnik male općine potrošio više od 40.000 eura

Podignuta optužnica protiv HDZ-ovca koji je jeo i pio na račun svih nas

Objavljeno: 01.12.2023. zagorjeinternational

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Radi se o Vinku Zulimu, koji je, kao načelnik Općine Seget, potrošio desetke tisuće eura na hranu i piće u lokalnim restoranima, piše Index.

– Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od početka siječnja 2017. do 31. prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao plaćanje računa za troškove konzumacije hrane i pića napravljene u raznim ugostiteljskim objektima na području Segeta Donjeg, Segeta Vranjice, Boraje i Šibenika, a koji nisu nastali u službene svrhe već su bili privatne naravi. Nadalje se okrivljeniku stavlja na teret da je na pojedinim ispostavljenim računima neistinito navodio svrhu ugošćivanja te je svojim potpisom odobravao isplatu, slijedom čega su ovlašteni djelatnici Općine plaćali te račune. Ujedno je naložio da se iz proračunskih sredstava Općine podmire troškovi proslave za postignute rezultate na lokalnim izborima, iako za to nije bilo osnove. Na opisani način okrivljenik je na štetu Općine pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 40.864,42 eura – objavio je USKOK.

Zulim je dugo bio lokalni šerif, a široj je javnosti postao poznat nakon što je Indexov novinar Vladimir Matijanić 2019. godine objavio priču o ogromnim troškovima reprezentacije.

Zulim, HDZ-ovac koji je Općinu Seget vodio od ranih devedesetih, uspio je nevjerojatno: na reprezentaciju tj. na hranu i piće na trošak proračuna – 2018. je godine potrošio 171.142,19 kuna. Dnevno je katkad trošio više tisuća kuna, a najveći iznos zabilježen je 13. ožujka 2018., kada je Zulim, prema službenim podacima Općine Seget, na reprezentaciju u restoranima spiskao 6952 kune.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba