Najmlađi će moći uživati u didaktičkim eksponentima fosila, dinosaura i pračovjeka

MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA: Otvorena izložba za djecu ‘Vijesti iz prapovijesti’

Objavljeno: 01.12.2023. zagorjeinternational

Muzej krapinskih neandertalaca otvorio je izložbu ‘Vijesti iz prapovijesti’ koja će biti otvorena nešto dulje od pet mjeseci, od 1. prosinca 2023. do 11. svibnja 2024. godine. Namijenjena je prvenstveno djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola. Sama izložba ne koristi ekrane već je sve kreirano na didaktički način kako bi djeca sa svim izloženim stvarima mogla imati interakciju. Tako će moći otvarati razne kutije u kojima se nalaze fosili, iskopavati kosti koje se nalaze u pijesku i slušati zvukove iz prirode.

Na današnjem otvorenju bio je poveći broj djece dobi od 6 godina koja su doista uživala u svemu izloženom te bila vrlo zainteresirana. Izložbu je otvorila viša muzejska pedagoginja Lorka Lončar Uvodić, ujedno autorica izložbe. 

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol nije krio oduševljenje što je otvorena prva izložba namijenjena predškolskoj djeci u Muzeju krapinskih neandertalaca s obzirom na to da, kako sam kaže, su djeca najbrojniji posjetitelji u svim jedinicama sastavnicama Muzeja.  

– Otvorena je i posljednja ovogodišnja izložba u Muzeju te je namijenjena djeci. Bit će otvorena punih šest mjeseci, do 11. svibnja iduće godine i nadam se kako će uz naš stalni postav, interaktivne instalacije, obilaske nalazišta i edukativne radionice, zaista pridonijeti cjelokupnom programu – kazao je ravnatelj Sabol dodavši kako Muzeji imaju odličnu suradnju s djecom pa su čak snimili film povodom 830. godine spominjanja imenda grada Krapine. 

Uz to ravnatelj Sabol poručio je kako je ova izložba pun pogodak jer djeca mogu samostalno istraživati.

Osvrt na samo otvorenje izložbe napravila je i sama autorica, Lončar Uvodić.

– Posjetila su nas djeca iz Dječjeg vrtića ‘Gustav Krklec’ i to šestogodišnjaci koji su izuzetno dobro reagirali na sve ono što ih je dočekalo u izložbenom prostoru. Istraživali su ‘Vijesti iz prapovijesti’, iskopavali fosilne kosti, proučavali minirale i lubanje dinosaura. Doduše, sve je bilo malo skriveno pa su se i oni sami morali potruditi. Na izložbi nema ekrana te je to dobar način kako potaknuti djecu na rad s rukama, da sami gledaju, slušaju i istražuju. Tako su tu primili kamenu alatku, a počeli su guliti i koru drveta kako su to nekad radili neandertalci za paljenje vatre trljanjem i trenjem. Djeci treba ponuditi takve stvari, a prapovijesne teme su pogodne za učenje baš na taj način – poručila je Lončar Uvodić te dodala kako su djeca bila najviše zainteresirana za pijesak te su u njemu kao mediju posve uživala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba