‘Borit ćemo se na dva fronta – na cesti i OPG-ovima'

NEMA DOGOVORA: Nakon sastanka s ministricom Vučković, seljaci još više nezadovoljni

Objavljeno: 30.11.2023. zagorjeinternational

Završen je sastanak između seljaka i ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Nije postignut dogovor. Glavni zahtjev seljaka je bio omogućavanje svinjokolja za osobne potrebe i to nije ispunjeno. Seljaci su nakon sastanka održali presicu, a prije njih se novinarima obratila ministrica, piše Index.

– To je bio jedan običan kokošinjac. Neki su nam se na sastanku počeli smijati i na neki način nas i vrijeđati. To nije u redu – rekao je predstavnik seljaka Tomislav Pokrovac u sastanku.  

Kaže kako inzistiraju da se dozvoli kolinje.  

– Mi moramo spasiti naše blago i našu egzistenciju. Mislim da ministarstvo nema razboritosti. Tražimo da se kolinje održi. Ako je to problem, onda ne znamo – kazao je Pokrovac dodavši kako struka ne zna što napravite te ne znaju tko im glave nosi.

– Naravno da ćemo ići sa svinjokoljom. Pa što ti treba više. Borit ćemo se na dva fronta, na cesti i u našim OPG-ovima – odgovorio je na novinarsko pitanje.  

Pokrovac pozvao ljude na neposluh, najavio blokade svih graničnih prijelaza, autocesta, pruga…

– Nećemo moći zaustaviti nekoga ako krene u blokadu svih graničnih prijelaza, autocesta, pružnih prijelaza. Mi ćemo tu biti nemoćni jednostavno. Ja sada pokazujem, odmah neka sada tu dođe policija i neka me sveže. Mene će spriječiti, ali će napraviti još veći bunt među ljudima – kazao je.

Ministrica potvrđuje da je veći dio predstavnika seljaka nezadovoljan. Kaže da su tražili promptno odobravanje klanja na gospodarstvima za osobne potrebe, a da im je ona kazala da se to promptno ne može omogućiti. “Virus je tu”, rekla je.  

Rekla je da se razgovaralo o rješavanju situacije teških svinja s kojima sad svinjogojci ne mogu ništa te s upoznavanjem seljaka kakvu sve pomoć mogu dobiti od ministarstva.  

– Ja se nadam da se prosvjedi neće nastaviti. Činimo sve što je moguće, a ne možemo kršiti propise. Ja sam zadovoljna sastankom, nikad ne treba odustati od objašnjavanja što je istina – rekla je.  

Novinarima se obratio i Antun Golubović, svinjogojac koji čitavo vrijeme razgovara s ministarstvom, zbog čega su ga prosvjednici prozvali izdajnikom i grafitima mu išarali ulicu. Kaže kako su prosvjednici trebali biti za stolom cijelo vrijeme.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba