VAŽNO JE DA RODITELJI ZNAJU KOME SE OBRATITI: Krapinske Toplice su županijski centar za ranu intervenciju u djetinjstvu

“Imamo stručnjake, no dodatno ćemo povećati broj zaposlenih u našem kabinetu”

Objavljeno: 30.11.2023. VH

Održana je završna konferencija projekta “Koalicija za ranu intervenciju u djetinjstvu”. Predsjednica Upravnog odbora Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu Jasmina Ivšac Pavliša istaknula je da je projekt trajao 15 mjeseci, a provodio se na području Krapinsko – zagorske županije.   

U cijeloj Hrvatskoj uočeni su nedostaci u području rane intervencije, a roditelji djece s razvojnim rizicima lutaju i ne znaju gdje se mogu obratiti za pomoć jer su sustavi za pružanje podrške razjedinjeni. 

Model za sve

– Usmjerili smo se na Krapinsko – zagorsku županiju kako bi pokušali napraviti model koji bi sve ove probleme riješio. Naišli smo na veliki senzibilitet od same Županije, ali i od djelatnika dječjih vrtića i svih ostalih stručnjaka koji su u kontaktu s djecom od rane dobi te su sad zajedno povezani u koaliciji. Radili smo na mjestu pristupa gdje svakog roditelja koji je zabrinut, dočekuje interdisciplinarni tim koji zatim pomaže s razvojnom procjenom i koordinira daljnje kretanje te obitelji kroz sustav – kazala je Ivšac Pavliša dodavši kako je to mjesto za Krapinsko – zagorsku županiju planirano u Krapinskim Toplicama.  

Voditeljica Koalicije za ranu intervenciju u djetinjstvu u sklopu spomenutog projekta Zvjezdana Novina Repovečki, istaknula je da je svrha projekta bilo unaprjeđenje usluge rane intervencije u djetinjstvu na području Krapinsko – zagorske županije.

– Prepoznali smo da određeni broj stručnjaka na području županije već imamo, no uvidjeli smo da njihova preraspodjela na radnim mjestima i usluge koje se pružaju, nisu dostatne za djecu s teškoćama u razvoju ili djecu u riziku. Iz tog smo razloga prionuli zagovaranju adekvatnih politika koje bi na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini uslugu rane intervencije za djecu iz naše županije učinile dostupnijom – pojasnila je Novina Repovečki. 

Voditeljica Mreže djelatnika dječjih vrtića u KZŽ Maja Štefanec Herak, otkrila je kako je sama Mreža nastala u sklopu projekta pošto zagovaraju iste ciljeve kao i koalicije.   

– Mi se bavimo time iz perspektive ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, kao različiti stručnjaci zaposleni u vrtićima po županiji. Ljudski resursi postoje, no izazov je to što su vrtići manji pa su razbacani po cijeloj županiji zbog čega smo pokrenuli neformalnu organizaciju za razmjenu znanja i iskustva. Dječji vrtići su prvo mjesto gdje se uočavaju djetetovi rizici, a onda se obitelj upućuje dalje i to je dosad najčešće bio Zagreb. Roditelji sada dobivaju mogućnost da njihovo dijete obavi razvojnu procjenu i dobije preporuke na području županije – poručila je Štefanec Herak istaknuvši kako je tijekom projekta organiziran velik broj edukacija za same odgajatelje. 

‘Osnaženi nastavljamo dalje’

Zamjenica župana Jasna Petek zahvalila je Hrvatskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu, zagrebačkom uredu, koji je prepoznao Krapinsko – zagorsku županiju kao partnera u ovom projektu. 

– Naziv ove završne konferencije, ‘Osnaženi nastavljamo dalje’, pomaže nam u kreiranju naših politika prema djeci s teškoćama u razvoju od najranije dobi. Krapinsko – zagorska županija već niz godina uvodi uslugu rane intervencije u Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, kao mjesta gdje se ona već dugi niz godina provodi kao primjer dobre prakse, no naravno da to treba nadograđivati i usavršavati. Za Županiju je ovaj projekt izuzetno važan jer nam je dao smjernice za dalje. Imamo mnogo stručnjaka na području županije, ali je poželjno kada dobijete supervizorski pristup, a mislimo da u Hrvatskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu doista rade veliki stručnjaci s tog područja, pa je važno da oni članovima koalicije iz naše županije, daju smjernice. To nam uvelike olakšava rad – rekla je Petek te na kraju dodala: 

– Mi smo prihvatili smjernice i svakako ćemo pojačati broj zaposlenih u našem kabinetu za ranu intervenciju pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i to ćemo mjesto definirati kao mjesto prvih kontakata, prvih informacija i prvih susreta roditelja djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka, da dobiju smjernice i upute što i kako dalje – zaključila je dožupanica. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba