Svatko će sigurno naći nešto što ga veseli

‘Božić u Pregradu’ stiže već sutra – evo što sve donosi adventsko vrijeme

Objavljeno: 30.11.2023. zagorjeinternational

Grad Pregrada i ove godine organizira blagdanski program “Božić u Pregradi”, u kojem okuplja programe koji se u gradu odvijaju za vrijeme adventa. Prve tri nedjelje došašća i zadnju subotu na adventskom vijencu na Trgu Gospe Kunagorske nakon svete mise pali se svijeća, a da bi događaj protekao u veselom društvu brinu se pregradske udruge i mjesni odbori. 

Program započinje već sutra u Gradskoj knjižnici, proteže se kroz prosinac brojnim sadržajima za djecu, humanitarnim koncertima i sadržajima iz kulture, a završava koncertom Kulturno umjetničkog društva Pregrada 5. siječnja 2024. godine. Tijekom prosinca na pregradskom će trgu biti i Udruga vinara “Dobra kaplica”.

Rock h palnici 2

U prvom tjednu programa, u subotu, od 20 sati svi zainteresirani mogu svojim dolaskom podržati humanitarni koncert ‘Rock h palnici 2’, koji će se održati u Gradskoj kavani. Bit će to večer kvalitetne glazbe, s glazbenicima iz Sobe 9, Pixxopera i Petrak&Petrak-a. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a umjesto naplate ulaznica prikupljat će se dobrotvorni prilozi koji će se, kao donacija, uplatiti na račun Osnove škole Janka Leskovara Pregrada za učenike slabijeg imovinskog statusa, kako bi i oni mogli sudjelovati u programu “Škola u prirodi“.

U nedjelju će se, nakon svete mise, upaliti prva adventska svijeća, dok su za pripremu jela i ugodnu atmosferu na Trgu Gospe Kunagorske zaduženi članovi Lovačkog društva Kuna Pregrada.

– U drugom tjednu programa očekuje nas puno sadržaja za djecu, od predstavljanja slikovnice “Kunko nam priča o kostelskoj pištoli“ u Gradskoj knjižnici Pregrada u ponedjeljak, a 6. prosinca očekujemo dolazak Sv. Nikole u Dječji vrtić “Naša radost“ i Osnovnu školu Janka Leskovara, dok je u četvrtak organizirana izrada ukrasa za Božićni sajam s roditeljima u pregradskom dječjem vrtiću. Navečer u Gradskoj vijećnici u Pregradi gledatelji će u sklopu kulturnog dijela programa moći pogledati predstavu Eugenea Ionesca “Delirij u dvoje“ – ističu organizatori. 

“Božić za sve“, humanitarna akcija prikupljanja donacija na Trgu Gospe Kunagorske, bit će u tijeku 9. prosinca od devet sati. Druge adventske nedjelje, nakon svete mise i paljenja druge svijeće, za dobru atmosferu pobrinut će se članice Vatrogasne zajednice Grada Pregrade, Mjesni odbor Gorjakovo i udruga Složno Gorjakovo.

U ponedjeljak 11. prosinca od 17.30 sati u Gradskoj knjižnici u Pregradi posjetitelji mogu sudjelovati u ukrašavanju bora i pjevanju prikladnih pjesama s Lucijom Vrhovski, dok će se 13. prosinca u galeriji Muzeja grada Pregrade u 18 sati održati otvorenje izložbe “Zagrepčanke Pregradi“, radova umirovljenika Prečko 50+. U programu ‘Božić u Pregradi’ sudjeluje i Učenički dom Pregrada koji će, također u srijedu, od 18 sati sijati pšenicu, pričati legendu o sv. Luciji, a u 20 sati održat će radionicu pečenja keksića.

Božićni koncert

U četvrtak 14. prosinca u 10.30 sati, Dječji vrtić “Naša radost“ će izvesti predstavu za djecu “Djevojčica i Krampus“, kao dio ovogodišnjeg programa za djecu.

Humanitarni koncert “Vaš dar za pravu stvar“ u organizaciji Matije Krizmanića, GDCK-a Pregrada i Savjeta mladih Grada Pregrade održat će se 16. prosinca, od 18 sati u Gradskoj vijećnici, a nastupit će Mario Plantak, VS Strune iz Kuda Pregrada, Lucija Vrhovski i pjevačica Stella Farkaš.

Nakon svete mise i paljenja svijeće, treće nedjelje došašća, posjetitelji mogu provesti vrijeme u druženju u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Pregrada i Udruge umirovljenika.

Glazbena škola Pregrada će za sve ljubitelje glazbe, 19. prosinca od 19.30 sati, već tradicionalno, održati svoj Božićni koncert u auli Srednje škole Pregrada.

Turistička zajednica područja ‘Srce Zagorja’ u suradnji s Gradskom knjižnicom u Pregradi, 21. prosinca u 18 sati, organizira predstavljanje serijala autora Maria Kroga “Babičini receptI – Pregrada”, kojim se na zanimljiv način predstavlja gastronomija i običaji pregradskog kraja.

Božićni sajam

U dane prije Božića posjetitelji će u petak 22. prosinca moći uživati u božićnom sajmu i predstavi u Osnovnoj školi Janka Leskovara. Idući dan, 23. prosinca, će nešto za sebe moći pronaći na Trgu Gospe Kunagorske, gdje je u prijepodnevnim satima organiziran Božićni sajam, a u blagdanskom duhu moći će i razveseliti nekoga kroz akciju prikupljanja donacija “Božić za sve“.

Paljenje zadnje adventske svijeće, kao što je već spomenuto, održat će se 23. prosinca. U 17 sati započinje sveta misa, a slijedi Božićni koncert i paljenje zadnje adventske svijeće. Za ugodnu atmosferu neposredno pred Badnjak pobrinut će se Udruga kostelskih žena i Povijesna postrojba “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel.

Udruga “Kostelska pištola” je za Badnjak, nakon polnoćke u Kostelu, najavila vatromet sa zidina Kostelgrada u Kostelu.

Program Božića u Pregradi završava dvama koncertima. Prvi, koncert Limene glazbe Pregrada i njihovih gostiju, održat će se 26. prosinca u 16 sati u Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi, dok će Kulturno umjetničko društvo Pregrada održati svoj Godišnji koncert u petak 5. siječnja 2024. godine u vijećnici Grada Pregrade.

Sve detalje vezane uz satnice i odvijanje programa posjetitelji mogu provjeriti na Facebook stranici Grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba