35. KONGRES UGOSTITELJA I TURISTIČKIH DJELATNIKA HOK: Ministrica turizma Brnjac uručila priznanja najistaknutijim obrtnicima

“Ovako dobri rezultati su posljedica odlične suradnje cijelog sektora i Vlade RH”

Objavljeno: 27.11.2023. VH

U sklopu 35. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji se održao u Hotelu ‘Well’ u Termama Tuhelj, a na kojem se raspravljalo o trenutnom stanju u ugostiteljstvu, izazovima nedostatka radne snage i zapošljavanja te turističkom potencijalu cjelogodišnjeg turizma kontinentalne Hrvatske, dodijeljene su i nagrade najistaknutijim obrtnicima. 

Dobitnici 

Dobitnici priznanja su Ante Matić (OK Splitsko – dalmatinske županije), Anto Ćurić (OK Osječko – baranjske županije), Anton Fariš (OK Istarske županije), Darko Colić (OK Šibensko – kninske županije), Darko Židak (OK Zagreb), Dino Bećirević (OK Sisačko – moslavačke županije), Ivan Koren (OK Koprivničko – križevačke županije), Ivan Kovaček (OK Varaždinske županije), Ivica Hršak (OK Krapinsko – zagorske županije), Marinko Bobinac (OK Ličko – senjske županije), Marko Štrobilius (OK Vukovarsko – srijemske županije), Mira Obrovac (OK Karlovačke županije), Vedran Akalović (OK Požeško – slavonske županije), Viktorio Brdar (OK Brodsko – posavske županije), Vinko Smokrović (OK Zadarske županije), Zvonko Bulum (OK Dubrovačko – neretvanske županije) i Zvonko Šalov (OK Primorsko – goranske županije).  

Priznanja je uručila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je pritom istaknula da se na razini zemlje više ne može govoriti o turističkoj sezoni, već o turističkoj godini. 

– Ovako dobri rezultati su posljedica odlične suradnje cijelog sektora i Vlade RH. Posebno me veseli da je cijeli sektor prepoznao važnost našeg puta ka smjeru razvoja održivog turizma. Ministarstvo je 2020. godine krenulo u reformu turističkog sektora. Prvo smo donijeli strategiju razvoja turizma do 2030. godine, a jedan od prvih ciljeva nam je bio razvoj cjelogodišnjeg, ravnomjerno prema regijama razvijenog turizma. Drugi je cilj bio razvoj turizma koji čuva prostor, okoliš i klimu, treći je konkurentan, inovativan i u konačnici otporan turizam. Potom smo po prvi puta ispregovarali iz EU sredstva u iznosu od 1,3 milijarde eura za tranziciju i da možemo sprovoditi sve ono što smo zacrtali kao ciljeve. U konačnici, tu je i Zakon o turizmu koji bi trebao stupiti na snagu iduće godine – kazala je Brnjac pa nastavila: 

Novi Zakon 

– On nam je izuzetno važan jer daje našim gradovima, općinama i županijama mogućnost da održivo upravljaju svojim destinacijama, ali nam po prvi puta omogućuje i sektorske programe poticaja za mikro, male, srednje i velike poduzetnike, i izuzetno je važan da nas usmjeri u razvoj zelene i digitalne tranzicije – dodala je Brnjac te istaknula da su se neke stavke već počele ostvarivati. 

Osvrnula se potom i na napojnice koje će, kako je rekla, od 1. siječnja 2024. godine biti neoporezive u iznosu do 3360 eura po zaposleniku. Dodala je i da Ministarstvo turizma i sporta podržava ugostitelje, a dokaz tome je, među ostalim, i da je po prvi puta ove godine kroz konkurentnost turističkog gospodarstva 1,7 milijuna eura izdvojeno za njihovu digitalnu tranziciju. 

– Ono što nam je izuzetno drago i što nam je cilj je da cijeli turistički sektor podržava novi zakon u turizmu i smjer hrvatskog turizma prema održivosti – poručila je Brnjac. 

Inače, domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije, a pokrovitelji i partneri su Ministarstvo turizma i sporta RH, Krapinsko – zagorska županija, Hrvatska turistička zajednica, HDS ZAMP i Metro Hrvatska. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba