Najavili blokade graničnih prijelaza, autoputa pa i pruge

SELJACI NA IZDISAJU: Zbog mjera suzbijanja svinjske kuge, poljoprivrednici izašli traktorima na prometnice

Objavljeno: 23.11.2023. zagorjeinternational

Slavonski poljoprivrednici najavili su početak blokade prometnica i graničnih prijelaza. Očajni svinjogojci nezadovoljni su Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK). Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela zaprijetio je sinoć u Otvorenom da traktori ostaju na cestama dok se ne ispune njihovi zahtjevi, prenosi Telegram.

Prosvjed

– Blokirat ćemo od graničnih prijelaza do autoputa, može doći čak i do blokade pružnih prijelaza. To ćemo još vidjeti. Kakva bude bila dinamika Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH, tako ćemo se i mi sukladno tome ponašati – poručio je Pokrovac.

Govoreći o blokadi graničnih prijelaza rekao je da “imamo Orašje-Županja, Tovarnik-Ilača, autoput Nova Gradiška, kod Babine Grede”.

– Što se tiče pružnog prijelaza, to je pruga Vinkovci-Zagreb, pa ćemo vidjeti – rekao je Pokrovac.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić izjavio je da je afrička svinjska kuga vrlo opasna bolest, za koju nema ni lijeka niti cjepiva.

– Jedina moguća metoda u suzbijanju bolesti su metode koje provodimo već peti mjesec. Žao mi je da ljudi koji su izašli na cestu troše gorivo, svoje vrijeme i nasjedaju na laičke priče pojedinaca oko afričke svinjske kuge. Ministarstvo je od prvog dana poduzelo sve mjere oko afričke svinjske kuge koje su mu na raspolaganju. Znam da će se i politika umiješati, već se javlja. Nema drugih metoda i nikakvih uvjeta i pregovora oko ovoga – poručio je.

Kako podsjeća Telegram, poljoprivrednici nezadovoljni vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge u srijedu su prosvjedovali uz ceste prema graničnim prijelazima Županja-Orašje i Tovarnik-Šid, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje. Nezadovoljni poljoprivrednici na ceste su izašli traktorima, ali nisu blokirali promet.

– Dajemo Vladi i ministarstvu još malo vremena, a ako i to ne pokaže rezultate postupit ćemo drugačije – kazao je jučer poslijepodne predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac dodajući kako je “hrvatski seljak na izdisaju i nema više što izgubiti”.

Zahtjevi

Seljaci, predvođeni nedavno osnovnim Sindikatom zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Branje, traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge, te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Prosvjedovalo se jučer i u đakovačkom kraju. U Potnjanima se na cesti za selo Paljevine okupilo oko 20 traktora i 15-ak osobnih automobila koji su s hrvatskim zastavama i transparentima formirali kolonu i krenuli prema mjestu Podgorač na našičkom području, gdje su se provezli kružnim tokom i vratili u Potnjane te okupili u mjesnom domu.

– Ovo je mirni prosvjed. Ne blokiramo promet, samo ga zasad usporavamo – rekao je jedan od prosvjednika Stevica Mihalik iz Potnjana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba