Uzorci su uzeti početkom listopada, no tek sad je stigla obavijest

PREKASNO: Na uvezenim kruškama iz Kine pronađen štetan pesticid – posebice za djecu

Objavljeno: 21.11.2023. zagorjeinternational

S tržišta je povučeno uvozno voće jer je u njemu otkriven iznimno štetan pesticid, izvještava europska agencija za hranu. Riječ je o ‘nashi’ kruškama porijeklom iz Kine, čije konzumiranje predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, posebno djece, prenosi Danica.

Nedopuštene razine štetnog pesticida klormekvat (chlormequat) otkrile su na tržištu inspekcije u Nizozemskoj te o svemu obavijestile europsku agenciju. Kruške su iz Kine distribuirane u 14 zemalja, među ostalim i Hrvatsku.

Uzorci sporne kruške uzeti su na prodajnom mjestu 2. listopada, a tek danas je stigla obavijest da voće sadrži štetan pesticid, i to u količini 2,6 miligrama po kilogramu.

Klormekvat je kemikalija koja mijenja rast biljaka na različite načine. Uglavnom se primjenjuje na usjevima žitarica, ali i na plantažama voćki.

– Studije na životinjama izloženima toj kemikaliji pokazuju da klormekvat može poremetiti rast fetusa i naštetiti reproduktivnom sustavu. To izaziva zabrinutost da kemikalija može biti opasna za ljudsko zdravlje, posebno djecu, jer izloženost u ranim godinama života kasnije može dovesti do štetnih posljedica – navodi se u jednoj od znanstvenih studija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba