KONJŠČINA: Načelnica Krok pozvala sve da ispune anketu vezanu uz rješavanje stambenog pitanja mladih

“Očekujem donošenje Pravilnika krajem godine, nakon čega i kupnju prve nekretnine”

Objavljeno: 17.11.2023. zagorjeinternational

S ciljem smanjenja iseljavanja te povećanja broja stanovnika na svom području, Općina Konjščina provodi javno savjetovanje o Prijedlogu odluke o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje  rješavanja stambenog pitanja mladih.

Kako ističe načelnica Anita Kork, prošle je godine kod donošenja proračuna vijećnica Patricija Božić, u dogovoru s načelnicom, predložila stavku vezanu uz stambenu politiku.

– Tada je s ostalim vijećnicima dogovoreno da će se pristupiti izradi Pravilnika o provedbi natječaja, a sada je Pravilnik na javnom savjetovanju. Kod izrade smo se koristili primjerima dobre prakse jedinica lokalne samouprave koje imaju najbolje rezultate, odnosno onih koje su dobile certifikat “Gradovi za mlade”. Očekujem donošenje Pravilnika na sjednici Općinskog vijeća krajem ove godine, nakon čega će uslijediti i natječaj za kupnju prve nekretnine – pojasnila je načelnica Krok.

Mjere kojima se potiče rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Konjščina su sufinanciranje gradnje obiteljske kuće te sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području općine.

Sufinanciranje gradnje obiteljske kuće može se ostvariti u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 3000 eura pod uvjetom da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući akt za gradnju te da je prijava početka građenja obavljena u godini prije raspisivanja javnog poziva ili godini raspisivanja javnog poziva, a sve prema važećim propisima gradnje.  

Sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana može se ostvariti u iznosu do najviše 3000 eura, a uvjet je da je kupoprodajni ugovor sklopljen u godini raspisivanja javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.  

Korisnici mjera mogu biti građani do 40. godine života na dan raspisivanja javnog poziva koji u svom vlasništvu nemaju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje, odnosno da im kupljena nekretnina ili nekretnina koju grade predstavlja prvu nekretninu za stanovanje na području Republike Hrvatske.  

– Budući da je Općina u procesu donošenja odluke o mjerilima, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Konjščina, pozivam zainteresirane da ispunite anketu, kako bismo dobili povratne informacije o potrebi za rješavanje stambenih pitanja. Vrijedi naglasiti da nam je anketa bitna i zbog skorog javnog natječaja za prodaju zemljišta namijenjenog izgradnji stambenih zgrada  – poručila je načelnica Krok.

Sve ostale potrebne informacije objavljene su na internetskoj stranici Općine, a anketu možete ispuniti OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba