U prošloj je godini Općina uspjela udvostručiti svoj izvorni proračun, proglašena je jednom od najboljih po povlačenju EU sredstava, a uspjesima tu nije kraj

DAN OPĆINE JALŽABET: Prije 30 godina bili su među najsiromašnijima u Hrvatskoj, a danas su u mnogočemu među najuspješnijima 

Objavljeno: 17.11.2023. Vanja Hozmec

Općina Jalžabet proslavila je večeras 30 godina postojanja. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća odazvali su se brojni uvaženi gosti, a otvorio ju je predsjednik Vijeća Siniša Sreček koji je istaknuo da je u protekloj godini održano pet sjednica Vijeća na kojima su u aktivnim raspravama donesene brojne važne odluke. 

– Većina se odluka odnosila na formalne obaveze i projekte od kojih su mnogi u realizaciji ili su pak s današnjim datumom završeni. S ponosom ističem da smo u protekloj godini realizirali jedan od većih projekata, rekonstruirali smo postojeće teniske terene i time unaprijedili sportsku infrastrukturu. Nadalje, nastavili smo postavljanje LED rasvjete po naseljima naše općine, ali i izgradnju telekomunikacijske infrastrukture, projekt koji je započet prošle godine. Obnovili smo i mnogo prometnica, a moram istaknuti i odluku o izgradnji pješačko-biciklističke staze na relaciji Kelemen – Vještakovec – Imbriovec. Isto tako, donesena je i odluka o proširenjima groblja u naseljima Jalžabet, Kelemen i Jakopovec, a groblje u Jalžabetu već je dovršeno – izvijestio je Sreček. 

Među najboljima 

Načelnik Rajko Solar istaknuo je da je fokus u predizbornim kampanjama bilo stavljanje naglaska na povlačenje novca iz EU fondova, a Općina Jalžabet proglašena je jednom od najboljih u tom segmentu.

– U 2,5 godine koliko smo mi na vlasti, ugovorili smo oko 1,8 milijuna eura, a ako usporedimo podatke prije nas kada su ta sredstva bila oko 130.000 eura, dolazimo do povećanja od 14. Tu je još povlačenje sredstava iz domaćih resursa, od ministarstava, Županije i ostalih – započeo je Solar.

U općini se konstantno radi na nizu projekata kojima se život mještana nastoji učiniti što boljim.

– Kada govorimo o podatku od oko 900.000 eura koliko nam je izvorni proračun od prireza, onda je jasno o čemu pričam i koliko je značenje tih sredstava. Ove godine smo obnovili 12 cesta preko Fonda solidarnosti, još dvije preko našeg proračuna, a u 2,5 godine preko 20 prometnica. Također, mi smo poznati i kao sportaši pa su ove godine otvorena i dva nova teniska terena, a odobrena su nam i dodatna sredstva Ministarstva turizma za izgradnju nogometnog kaveza čija je izgradnja krenula ovih dana. Isto tako, ovih se dana postavlja solarna elektrana na sportskom centru, još jedna ide na Društveni dom u Novakovcu, a napravit ćemo i odbojku na pijesku i boćalište – najavio je načelnik.

Dodao je potom i da se ne radi samo na infrastrukturi, već se misli i na stanovništvo – i to na sve skupine.

– Ove smo godine povećali božićnice, sufinanciramo smještaj djece u vrtiću sa 70 posto iznosa, a ugovorili smo preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 650.000 eura za projekt rekonstrukcije i dogradnje našeg vrtića koji je trenutno premalen. Ukupan iznos investicije je 2,2 milijuna eura, građevinsku dozvolu imamo, uskoro kreće javna nabava, a dogradit ćemo 600 kvadrata i rekonstruirati 300. Očekujem da će najesen sva naša djeca, a trenutno ih je na listi čekanja 70-ak, imati svoje mjesto u vrtiću – najavio je načelnik.

Planova za dalje uvijek ima, no načelnik dodaje da se uvijek treba prilagoditi natječajima.

– Sada ćemo ‘ganjati’ natječaje Ministarstva poljoprivrede kroz koje se financira ili sufinancira vatrogasni dom, kanalizacija i prometnice, a prijavit ćemo se za sve. Ipak, ističem da nam je u fokusu sada dječji vrtić i to nam je nit vodilja za narednu godinu – rekao je načelnik Solar. 

Župan Anđelko Stričak rekao je da je jako dobro upoznat s ovim područjem. Kako je rekao, često je imao prilike biti u društvu s aktualnim predsjednikom Županijske skupštine Križanićem koji je znao reći da je općina Jalžabet nekada bila među zadnjima u Hrvatskoj, no danas to nikako nije slučaj.

– U ovih 30 godina, zahvaljujući i prijašnjim načelnicima, sa samog dna su došli među najrazvijenije općine, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego u cijeloj zemlji. Svjedočimo da je izgrađena zavidna komunalna infrastruktura, sportska infrastruktura, obrazovna infrastruktura, a osim toga, izgrađena je i jedna od najrazvijenijih poduzetničkih zona. Upravo je ta zona omogućila građanima, ne samo s područja općine, nego i šire, da nađu zaposlenje, a s druge strane, to je Općini donijelo prihod – rekao je župan Stričak.

Potom se osvrnuo na projekte koje Županija planira u suradnji s Općinom.

– Planiramo izgraditi centar na arheološkom lokalitetu ‘Gomila’, u fazi smo otkupa zemljišta, krećemo prema lokacijskoj dozvoli i ako do kraja godine s vlasnicima zemljišta ne uspijemo postići dogovor, početkom iduće godine krećemo s izvlašćivanjem zemljišta. Taj je projekt od velike važnosti za Općinu, Županiju, ali i šire, a kada ga realiziramo, općina Jalžabet i Varaždinska županija će biti zasigurno uvrštene u kulturnu kartu svijeta – poručio je župan koji je ujedno sve prisutne pozdravio i uime premijera Andreja Plenkovića.  

Načelnik Petrijanca Željko Posavec istaknuo je da je vidljivo da u Općini Jalžabet vlada dobra energija te da se svih osam naselja razvija ravnomjerno. 

Vi ste primjer

– Imate kvalitetne projekte na svim područjima, od turizma, sporta, a posebno se ističete u povlačenju sredstava za sve moguće investicije. Udvostručili ste svoj izvorni proračun što je izuzetan uspjeh i svi mi možemo slijediti vaš primjer. Vidljivo je da načelnik i njegov tim imaju puno volje i želje da unaprijede sva naselja unutar općine i to im ide – poručio je Posavec koji se obratio prisutnima uime predsjednika Zorana Milanovića. 

Na njega se nadovezao gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić koji je vodstvu čestitao na dosadašnjim uspjesima.

– Imate se čime pohvaliti. Iza vas je puno rezultata, uspjeha i projekata, a svi su oni napravljeni s ciljem poboljšanja kvalitete života. Vi ste primjer da su promijene dobre, iako ih se svi na početku bojimo. One mogu donijeti puno dobrog i ne treba ih se bojati. Vi to najbolje pokazujete, vi ste pravi primjer – poručio je Bilić. 

Svečana je sjednica bila i prilika da se dodijele općinska priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je Stjepan Hruško, nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu primio je Zoran Hercigonja, nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su DVD Jalžabet i NK Jalžabet, dok su nagrade za iznimna postignuća za sportska postignuća dobile Leona Premužić, Katja Vuković i Dorja Pernar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba