Strašna nesreća u Dugom Selu

Bez kočenja naletio na djevojčicu na zebri: ‘Gledao sam na mobitel’

Objavljeno: 17.11.2023. zagorjeinternational

Vozač ‘Bolta’ Dubravko (54) u ožujku ove godine je u Dugom Selu, u ulici Josipa Zorića, oko 20.50 sati na zebri naletio na djevojčicu koja je od siline naleta odbačena na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo vozila, a potom je pala na kolnik. Zadobila je teške tjelesne ozljede opasne po život, piše Danica.hr.

Kako piše u presudi, djevojčica je zadobila teške povrede opasne po život, u vidu prijeloma sljepoočne kosti, tjemene i jagodične kosti, difuznog oštećenja mozga, krvarenja unutar tvrde moždane ovojnice i mekih moždanih ovojnica, prijeloma ključne kosti, nagnječenja pluća i prijeloma natkoljenične kosti te se danima u bolnici borila za život. 

Vozač je rekao da mu je žao zbog svega i priznao da je vozio brže od dozvoljenog, a pješakinju prije udara nije vidio. 

– Koliko znam, ispred mene nije bilo vozila, vjerojatno nisam kočio niti usporavao prije pješačkog prijelaza. Tijekom vožnje sam povremeno gledao u mobitel jer sam imao uključenu navigaciju – rekao je. 

Svoj je iskaz dao i svjedok Toni.

– Kada je počela prelaziti preko pješačkog, uočio sam iz suprotnog smjera vozilo koje se kretalo većom brzinom od dopuštene. Kako nije usporavao, počeo sam mu trubiti. Ali, kad je djevojčica došla skoro do kraja pješačkog i nogostupa, vozilo ju je udarilo i odbacilo u zrak. Nakon toga je pala na asfalt i ostala nepomično ležati. Bila je noć, vedro, cesta suha, javna rasvjeta upaljena, a pješački prijelaz vidljiv jer je imao dodatno osvjetljenje. Dijete se normalno kretalo i prije nego što je kročila na zebru stala je i gledala može li sigurno proći – ispričao je Toni.

Utvrđeno je da je Dubravko ranije kažnjavan zbog nepropisne vožnje u naseljenom području.

– Iz toga proizlazi da inkriminirani događaj nije izuzetak u njegovu ponašanju te da izrečene prekršajne sankcije na njega nisu imale pozitivan utjecaj. Upravo suprotno, on ustraje u protupravnom postupanju, pri čemu njegovo ponašanje sada prelazi u kaznenu sferu – stoji u presudi. 

Tužitelji za njega zato traže godinu dana bezuvjetnog zatvora. No, to nije nikakva utjeha za djevojčicu i njezine roditelje jer su posljedice na njezino zdravlje trajne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba