Zagorske zimske službe u potpunosti spremne. Osigurano preko 9500 tona soli za više stotina kilometara cesta. Važan podsjetnik i za vozače:

“Sami ste krivi ako nemate zimsku opremu. Iako imamo dobre službe, nemojte da vas iznenade vremenske neprilike”

Objavljeno: 15.11.2023. zagorjeinternational

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec je na konferenciji za medije održanoj u prostorima ŽUC-a u Pregradi, predstavio izvedbeni plan zimske službe s ugovornim izvođačem radova, Županijskim cestama Zagrebačke županije, za nadolazeće razdoblje od 15. studenoga 2023. godine do 31. ožujka 2024. godine.

– U 138 kalendarskih dana obje Uprave u pogledu održavanja radit će na nešto više od 668 kilometara županijskih i lokalnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije. Za potrebe tih radova bit će ukupno angažirano 22 vozne jedinice i pet utovarivača koji su raspoređeni po mjestima pripravnosti. Isto tako je za potrebe utroška osigurano 3000 tona soli i 5000 kubika kamene sitneži – kazao je ravnatelj Sirovec dodajući kako u KZŽ postoje dvije radne jedinice Krapina s mjestima pripravnosti u Podgori Krapinskoj, Zlatar Bistrici i Pregradi te Zabok s mjestima u Zaboku i Donjoj Stubici. Uz to, istaknuo je kako je predviđen trošak od ukupno 1,2 milijuna eura što je temeljeno na dosadašnjim troškovima zimske službe, a trenutno se radi na postavljanju prometne signalizacije vezane uz zimske uvjete.   

Iz Hrvatskih cesta, ispostave Zagreb, Božidar Šnajder objasnio je na koji su način raspoređena mjesta pripravnosti.

– Hrvatske ceste na području Krapinsko – zagorske županije upravljaju s 315 kilometara cesta, a za to smo za ovu zimsku službu osigurali minimalno 500.000 eura što nam je u prosjeku bilo dovoljno u zadnjih 10-ak godina. Isto tako, osigurali smo i 3000 tona soli. Nalazimo se u Pregradi koje je jedno od mjesta pripravnosti zimske službe. Mjesta pripravnosti su raspoređena tako da se uvijek može u roku od jednog sata, a što je po pravilniku bitno, reagirati na svaki događaj koji se dogodi na području Županije – rekao je Šnajder uputivši pritom apel na vozače neka koriste obaveznu zimsku opremu i prilagode vožnju stanju na cestama. 

Vremenski uvjeti

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček, osvrnuo se na nepovoljne vremenske uvjete koji su pred nama.  

– Svjedoci smo kako nepovoljni uvjeti traju cijele godine, ali zimska sezona je posebno bitna jer dolazi led, snijeg i poledica te se tome posvećuje posebna pažnja. Redovno se provode zadaće koje su propisane zakonom i služba je u kontinuiranom kontaktu s žurnim službama s područja županije, kao i jedinicama lokalne samouprave s kojima prikupljamo podatke. U sklopu službe djeluje centar 112 koji prikuplja i obrađuje te podatke te ažurira bazu podataka što nam je u kriznim situacijama jako bitno – kazao je Klasiček dodavši kako je na području nadležnosti osigurano šest objekata za smještaj u slučaju nesreće na autocestama i važnijim državnim cestama.

AZM

Šef stožera zimske službe ‘Egis road operation Croatia’, a koja je koncesionar za dionicu Autoceste Zagreb – Macelj Miroslav Majsec, izvijestio je da je dionica dugačka 60 kilometara, a da se održava iz dvije baze.  

– Jedna baza je u Velikoj Vesi kod Krapine, a druga je u Mokricama kod Zaboka te se iz njih izlazi na ukupno četiri poddionice. Iz baze Krapina se izlazi na dionicu Krapina – Macelj i Krapina – Zabok, a iz baze Zabok se izlazi na dionicu Zabok – naplata Zaprešić te naplata Zaprešić – čvor Jankomir – pojasnio je Majsec pa nastavio:

– Koordinacija zimske službe vrši se iz kontrolnog centra koji je smješten u bazi u Krapini gdje po dva kontrolora prometa radi 24 sata, sedam dana u tjednu, a koordinira se svim sustavima poput videonadzora, meteostanica kojih imamo ukupno šest na kritičnijim točkama i slično. Imamo i instalirane nove promjenjive znakove na čvorovima Krapina i Đurmanec na kojima se iz kontrolnog centra vrlo lako može preusmjeriti promet ako je potrebno, a posljednjih se godina pokazalo bitnim jer smo imali nalete vjetra i preko 100 km/h što dosad nismo imali – dodao je Majsec.  

Za ovu godinu, dodao je, osigurano je 3800 tona soli, a na stanju je ovog trenutka 1600 tona.  

– Angažirano je 14 vozila koja su opremljena za rad u zimskoj službi te jedan utovarivač u bazi Mokrice, a moram istaknuti i da imamo ugovor s tvrtkom za uklanjanje teških teretnih vozila, a što nam je bitno u zimskoj službi jer se takva vozila vrlo brzo mogu ukloniti da ne ometaju promet – izvijestio je Majsec te dodao da je Autocesta Zagreb – Macelj pokrivena ophodnjama najviše u državi – čak devet ophodnji u 24 sata, dok su zakonski propisane barem tri.  

Podsjetnik  

Ispred Policijske uprave krapinsko – zagorske voditelj poslova prometne policije Marijan Grmovšek je podsjetio je vozače da od danas vrijedi obvezno korištenje zimske opreme na vozilima, a potom je dodao da je održavanje zagorskih prometnica za vrijeme zime i više nego dobro.  

– Ova će odredba biti na snazi do 15. travnja iduće godine, a vrijedi za sve zimske dionice, odnosno, za sve dionice kada na njima krenu zimski uvjeti. Vozači su sami krivi kada nemaju zimsku opremu, pa ih ovom prilikom podsjećam da se opreme da ih ne iznenade vremenske neprilike – podsjetio je Grmovšek.

Župan Željko Kolar rezimirao je kako je osigurano preko 9500 tona soli, 56 voznih jedinica koje pokrivaju Hrvatske ceste, AZM i ŽUC, s pet lokacija, te je doda da je sve spremno za početak zimske sezone. 

– Klimatske promjene dovele su do toga da imamo ekstremne vremenske uvjete i to što bi danas mogli biti u kratkim rukavima, ne znači da u prosincu ili ožujku ne bude pola metra snijega. Stoga je izuzetno bitno da se pripremamo za zimsku sezonu kao da ćemo imati klasičnu zimu, iako tih klasičnih vremenskih doba nema odavno – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba