VELIKO PRIZNANJE: Mlada zagorska glumica Dea Presečki otkrila nam je što za nju znači nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta

“Otkad sam bila dijete i prvi put gledala kazališnu predstavu – sve me vuklo pozornici i bilo je prejako da se oglušim”

Objavljeno: 12.11.2023. Nikola Turin

Ovih dana odjeknula je vijest o nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta, a posebno jedno ime. Neki bi možda rekli i napokon opet. Naravno, riječ je o članici ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina Dei Presečki, koja inače dolazi iz Krapine, u kategoriji “Izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – DRAMA”. Bio je to odličan povod za razgovor s Deom koja nam je otkrila o kojoj se to točno ulozi radi za koju je nominirana te uz to smo saznali i koju crticu više.

Kao članica ansambla HNK nominirani ste za Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Kattrin. Koliko vam znači ta nominacija, očekujete li i pobjedu?  

Iskreno, bila sam iznenađena kad sam čula za nominaciju jer sam trenutno u skroz drugom filmu, radim na novoj predstavi u kazalištu pa mi je fokus sad tamo. Lijepe vijesti u svakom slučaju, uzbuđena sam, ponosna i sretna što je moje ime i prezime u nominacijama, pogotovo za ulogu koju obožavam igrati.

Možete nam reći malo više o predstavi za koju ste nominirani, te o spomenutoj ulozi?  

Nominirana sam za ulogu Kattrin iz komada “Majka Hrabrost i njezina djeca” Bertolta Brechta. Igram jedno od njezine troje djece, nijemu kćer Kattrin koja uz svoja dva brata s Majkom putuje kroz višegodišnji rat i zapravo odrasta u ratu. Za svaku glumicu ova uloga je izazov jer nema teksta, pisana je kao netko tko je uz Majku stalno prisutan na sceni pa se ti dijelovi moraju popuniti prisutnošću i različitim rješenjima koji su individualni i autentični za svaku glumicu. Ovo je uloga koja se može usavršiti tek pri kraju procesa rada na predstavi kad se poslože svi ostali, ona je zapravo rezultat svih ostalih lica na sceni, njihovih odnosa i radnje.

Kao mlada glumica, koji bi savjet dali mladima koji se žele okušati u glumi, koliko je to zahtjevan vid umjetnosti? Što je vas motiviralo na bavljenje glumom?

Ja sam to znala otkad sam bila dijete i prvi put gledala kazališnu predstavu. Ne znam kako bih točno opisala taj osjećaj osim kao neke vrste poziva. Sve me vuklo pozornici, svijetlima, predstavi, glumi i to je bilo prejako da se na to oglušim. Svatko tko to ima i njeguje u sebi znat će da se tim mora baviti i s tim živjeti. Na puno toga pristaneš kad se odlučiš na glumu, tako da s tim svakako treba oprezno, ali i iskreno prema samom sebi.  

Nadalje, uskoro izlazi Disneyev animirani film povodom 100. obljetnice. Koja je bila vaša uloga u filmu ‘Želja’?  Biste li mogli napraviti usporedbu glume uživo i u animaciji?

Igram najbolju prijateljicu od glavne junakinje koju tumači naša odlična pjevačica Franka Batelić. Sinkroniziranjem se bavim od svoje druge ili treće godine faksa, dakle kojih 5-6 godina. Razlika je uglavnom u tome što je to strašno maštovit i zabavan posao, daješ licu svoje karakteristike isključivo preko glasa, naime imaš više slobode sam sa sobom jer nemaš izravno publiku koja te gleda u momentu kad stvaraš, scene se ponavljaju, naravno uz savjete redatelja… Bude u tebi dijete kojeg nažalost danas često zaboravljamo, tako da se sinkronizacije odrekla ne bih nikad. Tako da pozivam sve da nam se pridruže i u pravom stilu obilježe 100. godišnjicu Walt Disney Animation Studija uz novi glazbeni animirani film Želja, od scenarista Frozena. Imat ćemo pravo glazbenu poslasticu i jedva čekamo prvu publiku i njihove dojmove. Uz mene sinkroniziraju i moji sjajni kolege Matija Cvek, Franka Batelić, Vanda Winter, Dražen Bratulić, Goran Grgić i ostali. U kinima smo od 22. studenog! Dođite!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba