Našli se pod lupom zdravstvenih djelatnika u brojnim zapadnim zemljama

Energetsko piće youtubera stiglo u RH, djeca su luda za njim, a ima duplo više kofeina od Red Bulla

Objavljeno: 05.11.2023. zagorjeinternational

Pomama za popularnim energetskim napicima Prime zahvatila je i mlade u Hrvatskoj. Prodaju se po cijeni od oko 12 eura za pola litre, koliko koštaju butelje vrlo dobrih vina, no mladi se nekako snalaze pa ih kupuju, često i zajedničkim novcem, da bi potom dijelili iskustvo ispijanja, piše Index.

Riječ je o napicima s vrlo visokim udjelom kofeina, dvostruko većim od Red Bulla, koje promoviraju dvojica kontroverznih youtubera, zbog čega su se našli pod lupom zdravstvenih djelatnika u brojnim zapadnim zemljama.

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u siječnju 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šalice kave odnosno sedam žličica instant-kave ili 2 napitka Prime.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog tlaka. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein.

Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke, kaže da su napici Prime kreirani u nekoliko linija proizvoda, od kojih su neki namijenjeni za hidraciju i sadrže posve bezopasne i korisne sastojke, dok je linija energetskih napitaka iznimno bogata kofeinom.

“Problem je to što su pakiranja različitih linija ovih proizvoda vrlo slična. Valja istaknuti da energetska pića općenito, bez obzira na brend, nisu namijenjena djeci zbog sadržaja kofeina, taurina, glukuronolaktona i biljnih stimulansa. Energetski napici Prime sadrže isključivo kofein, ali u dvostruko većoj količini od drugih proizvoda na tržištu”, kaže Vranešić Bender.

Smatra da bi škole trebale zabraniti korištenje ovakvih proizvoda, jednako kao što je zabranjeno u školi piti alkohol.

“S mladima treba razgovarati o potencijalnim pogubnim posljedicama i stalno raditi na podizanju svijesti o opasnostima konzumacije ovakvih proizvoda”, kaže Vranešić Bender.

Na napicima Prime piše da nisu za mlađe od 18 godina. No to upozorenje može djelovati kao magnet jer je mladima često najdraže upravo ono što je rezervirano za odrasle.

Više o rizicima konzumiranja energetskih napitaka pročitajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba