ČESTITKE SVIMA! OKKZŽ obilježila ‘Dan komore’, a zasluženim obrtnicima dodijeljena su godišnja priznanja

OBRTNIŠTVO JE ‘IN’: Najveće priznanje, “Zlatnu plaketu”, ove je godine dobio Ivan Štahan iz Zlatara

Objavljeno: 03.11.2023. zagorjeinternational

Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije u petak je u restoranu ‘Rody’ u Gornjoj Stubici svečanom sjednicom obilježila ‘Dan komore’, a to je ujedno bila idealna prilika da članovima dodijeli i godišnja priznanja.

Nagrađeni  

Ovogodišnji dobitnici “Brončane plakete” za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva na području KZŽ za 2023. godinu su Ivan Jaković (Udruženje obrtnika Bedekovčina), Sandra Haban (Udruženje obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica i Stubičke Toplice), Branimir Ricijaš (Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec), Nikola Štrok (Udruženje obrtnika Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj), Sanja Horvat (Udruženje obrtnika Općine Krapinske Toplice), Mario Bele (Udruženje obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić), Dragutin Martinić (Udruženje obrtnika Sveti Križ Začretje), Zdenko Gojšić (Udruženje obrtnika Grada Zaboka) i Vesna Gučin – Županić (Udruženje obrtnika Zlatar). 

“Srebrnu plaketu” za one koji su svojim djelovanjem i iskazanom potporom OKKZŽ dali značajan doprinos njenom radu i razvoju obrtništva dobili su Srednja škole Bedekovčina (Udruženje obrtnika Bedekovčina) i Nikola Gajšak (Udruženje obrtnika Pregrada). 

“Zlatnu plaketu” koja se dodjeljuje uglednom i časnom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika na području djelovanja Komore, dobio je Ivan Štahan (Udruženje obrtnika Zlatar). 

Predsjednik obrtničke komore Krapinsko – Zagorske županije Nenad Kučiš se, uz čestitke nagrađenima, osvrnuo ovom prilikom na koronu i probleme koji su s njom došli, problem radne snage, trenutnu krizu u Europi, ali i na rast broja obrta.

– Korona je polako prestajala, ali pojavio se rat u Ukraini, pa se pojavio problem s radnom snagom. Mi se borimo i nije jednostavno, teško je pronaći radnu snagu. Posla svi imamo, ali ne možemo naći radnu snagu koliko nam treba. Ne da nema kvalitetne radne snage, nego nema nikakve – rekao je Kučiš, pa dodao:

– S obzirom na smanjenu radnu snagu, ne možemo više uzimati poslove jer ne možemo napraviti toliki posao. Neki su počeli uvoziti radnu snagu iz Indije, Nepala i Pakistana. Malim obrtnicima to je puno veći problem nego većim firmama – dodao je.

Brojke rastu 

Ipak, unatoč svemu, broj obrta raste. 

– S današnjim danom obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije ima 3140 obrta. To je 157 obrta više nego prošle godine. U zadnjih šest godina broj obrtnika raste, a povećao se i broj obrtnica za otprilike 37 u odnosu na prošlu godinu. U omjeru, sada je jedna trećina obrta koje vode žene u odnosu na muškarce – rekao je predsjednik Kučiš te poručio da svi oni itekako doprinose tome da gospodarstvo naše županije bude konkurentno i razvijeno.

Domaćin, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, čestitao je svim nagrađenima, a čestitkama se pridružio i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar.

– Veseli me stalni rast broja obrtnika ovdje u Zagorju gdje je 5,2 posto, odnosno 136 obrtnika više nego prethodne godine. Hrvatska obrtnička komora na nacionalnom nivou broji preko 110.000 obrta i imamo kontinuirani rast. Obrtništvo je postalo ‘IN’ – zaključio je Trojnar.

Župan Željko Kolar čestitao je nagrađenima te istaknuo da Županija ima sjajnu suradnju s Obrtničkom i Gospodarskom komorom, ali i da brine o gospodarstvu već kroz školstvo.

– Moram naglasiti da brinemo o učenicima strukovnih škola i da smo prošle godine stipendirali njih 155, ove godine ih je stipendiju zatražilo 138 i svi će je dobiti. Također, kroz promo filmove koje smo radili s Komorama i našim Zavodom za zapošljavanje, podigli smo broj učenika koji upisuju strukovne škole, ali smo i digli prosjek ocjena – rekao je župan Kolar.

Dobitnik “Zlatne plakete” Ivan Štahan, vlasnik obrta ”Štahan“, osvrnuo se na svoju nagradu.

– Počeo sam s razvojem kožne galanterije pa je to igrom slučaja završilo u tekstilu radne odjeće. Svako priznanje mi znači. Netko je vidio da si ipak u životu nešto riskirao i odvojio slobodno vrijeme. Mi radimo već punih 40 godina. Sve je stvar u glavi, nije lagano. Morate voditi brigu o poslu, zaposlenima, kupcima, dobavljačima. Sve je stvar prilagođavanja. Morate gurati dalje, nema stajanja – zaključio je Štahan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba