Inače, uskoro će biti i 75. obljetnica od proglašenja Nalazišta zaštićenim prirodnim područjem

NOVA ULAGANJA: Na ‘Hušnjakovom’ ove godine postavljena nova drvena ograda, a sada dovršene i kamene stepenice

Objavljeno: 02.11.2023. zagorjeinternational

Jedinstveni lokalitet svjetskog značaja, Nalazište Hušnjakovo, na kojemu je pronađena najveća zbirka fosilnih ostataka neandertalskog čovjeka, uskoro će obilježiti 75. obljetnicu proglašenja zaštićenim prirodnim područjem.

Revitalizacija Hušnjakova započela je 50-tih godina 20. stoljeća, a Nalazište je za javnost otvoreno 1966. godine. Muzej krapinskih neandertalaca koji je izgrađen u neposrednoj blizini i zajedno s Nalazištem nosi Oznaku europske baštine, ustanova je koja posljednjih trinaest godina javnosti prezentira važnost i značaj ovoga lokaliteta, koja o njemu brine i čuva ga za buduće generacije.

Uz brigu o skulpturama praživotinja i neandertalaca, potrebno je konstantno uređivati okoliš i pristupne staze kako bi posjetitelji nesmetano mogli obilaziti ovaj lokalitet. Stoga je ove godine postavljena nova drvena ograda, a prošli tjedan su dovršene i nove kamene stepenice kojima završava obilazak Muzeja i Nalazišta, a koje su nekada, 60-tih godina, predstavljale ulaz na sam lokalitet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba