Znanstvenici tek otkrivaju dobrobiti virtualne stvarnosti

VRLI NOVI SVIJET: Intervencija VR tehnologije iznimno dobro pogoduje osobama oboljelih od raka, demencije i multiple skleroze

Objavljeno: 30.10.2023. zagorjeinternational

Virtualna stvarnost (VR) tema je epizode ‘San Junipero’ popularne serije Black Mirror. U spomenutoj epizodi, San Junipero zapravo je grad u virtualnoj stvarnosti gdje preminuli mogu nastaviti život nakon smrti, a stari i bolesni ga mogu posjetiti i živjeti kao u svojim boljim, mladim danima, piše Glas Podravine.

Ova fiktivna epizoda serije uskoro bi mogla postati bliže stvarnosti, jer je nova studija znanstvenika Sveučilišta Queen’s u Belfastu u Irskoj pokazala da bi virtualna stvarnost mogla pomoći u ublažavanju bolova i patnji pacijenata oboljelih od raka. Kako prenosi HINA, dobrobiti VR-a također bi potencijalno mogle pomoći ljudima s brojnim drugim dugotrajnim stanjima te smanjenju psiholoških učinaka povezanih s kroničnim bolestima.

Ljudi se mogu uključiti u VR pri čemu doživljavaju ‘povezanost s digitalnim svijetom izvan svojih fizičkih tijela’. Studije su proučavale intervencije virtualne stvarnosti temeljene na okolišu i igricama, osmišljene ili za opuštanje korisnika prije medicinskog tretmana kombinacijom šetnje prirodom i meditacije svjesnosti ili kako bi korisnici stekli određene vještine ili ponašanje koje im pomaže da se bolje nose sa svojim stanjem. Znanstvenici su otkrili da među pacijentima oboljelima od karcinoma imerzivni VR može imati pozitivne učinke na simptome tjeskobe i bolove. Analiza je također otkrila da su opuštajuće i angažirajuće VR intervencije bile prihvatljive i izvedive među osobama s rakom, demencijom, kardiovaskularnim bolestima, bolestima bubrega i multiplom sklerozom.

– Naša otkrića sugeriraju da su VR intervencije prihvatljivi tretmani koji imaju potencijal za poboljšanje fizičkih i psiholoških posljedica fizičke bolesti – napisali su autori u časopisu BMJ Supportive and Palliative Care.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba