Hrvatsko pravosuđe

Pedofilima suci smanjuju kazne jer su očevi i sudionici Domovinskog rata

Objavljeno: 29.10.2023. zagorjeinternational

Smanjivanje kazni pedofilima zbog upitnih olakotnih okolnosti učestala su pojava na hrvatskim sudovima, piše Index, navodeći primjer bivšeg novinara Jutarnjeg lista, kojemu je kao olakotnu okolnost sud uzeo činjenicu da je roditelj te da se ispričao za mamljenje djece kako bi zadovoljio svoje seksualne potrebe.

Naime, pri određivanju kazne u obzir uzima se i život prije počinjenja kaznenog djela pa se tako, u slučaju ranijeg nekažnjavanja, okrivljenicima, u ovom slučaju pedofilima, kazna može drastično smanjiti. Iako se većina osuđenih pedofila poziva na roditeljstvo kao olakotnu okolnost, postoji još niz drugih okolnosti zbog kojih sudovi u Hrvatskoj smanjuju kazne pedofilima. 

Prošle godine tako je Visoki kazneni sud bivšem načelniku općine Lasinja smanjio kaznu za silovanje osmogodišnje djevojčice i to s dvije godine na šest mjeseci. Olakotna okolnost bila je činjenica da je Prigorac odlikovani branitelj iz Domovinskog rata.   

Godinu ranije, Visoki kazneni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i smanjio kaznu 48-godišnjaku koji je proglašen krivim za 36 kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina. Olakotna okolnost bila mu je isprika i činjenica da je roditelj.

Isto tako, 2020. godine Vrhovni sud smanjio je kaznu profesoru tjelesnog odgoja koji je zlostavljao svoju kćer i dijelio njezine obnažene fotografije. On je proglašen krivim za četiri teška kaznena djela koja uključuju spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta, zlouporabu djeteta mlađeg od petnaest godina te iskorištavanje djece za pornografiju.  

Sud mu je smanjio kaznu zato što je tijekom istrage zatražio liječničku pomoć, nije opstruirao kazneni postupak te se pokajao. Također se žalio što više nikada neće biti u mogućnosti vidjeti svoju kćer. 

– Raniji život može biti olakotna, ali i otegnuta okolnost ovisno o tome je li okrivljenik ranije osuđivan ili ne. U slučaju da nije, kriminalna aktivnost može se razmatrati kao incident i onda se raniji život smatra olakotnom okolnosti. Obiteljske prilike također treba cijeniti dvojako jer ne možemo kod čovjeka koji je maltretirao ženu i djecu uvažavati to što je otac i suprug. Sud mora nastojati što više rasvijetliti počinitelja i što bolje razjasniti i olakotne i otegotne okolnosti.  Događa nam se da sud puko nabraja olakotne okolnosti pa samo napiše ‘raniji život’ ili ‘neosuđivanost’ iako bi to bilo dvostruko vrednovanje – kazao je za Index odvjetnik Branko Šerić.

Upitan za slučaj gdje se sudjelovanje u Domovinskom ratu gledalo kao olakotna okolnost pri određivanju kazne pedofilu, Šerić je rekao da je općenito teško komentirati pojedinačni slučaj te da bi, prema njemu, upravo okrivljenik kao sudionik Domovinskog rata trebao biti primjer i uzor, a ne netko tko zloupotrebljava vlastite moći i čini kaznena djela. 

Kada se očinstvo uzima kao olakotna okolnost, Šerić smatra da to treba dobro obrazložiti jer se može dogoditi da se počinitelj može okoristiti činjenicom da je roditelj kako bi mu se smanjila kazna. 

– U takvim situacijama počinitelj treba razmišljati o tome da je roditelj jer mora znati da će dovesti svoje dijete u tešku situaciju jer se neće moći brinuti o njemu i uzdržavati ga. To ne može biti olakotna okolnost. S druge strane, ako se radi o prometnoj nesreći ili djelu iz nehaja, onda to onda može biti olakotna okolnost. Sve ovisi od slučaja do slučaja – smatra Šerić.

“Što je olakotno u tome da je jedan otac maloljetnog djeteta činio kazneno djelo nad drugom maloljetnom djecom?”, pita se Erika Valić Iz Udruge za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima. Smatra da isto to vrijedi i za ostale olakotne okolnosti koje se koriste kada su ovakva kaznena djela u pitanju. 

– Sramota je navoditi da je olakotna okolnost to što je netko branitelj iz Domovinskog rata baš zato što je branitelj države u kojoj sva djeca trebaju imati sretan i siguran život. To ne može biti olakotna okolnost. Također, isprika počinitelja neće umanjiti traumu koju su djeca proživjela radi njegovih riječi ili djela stoga ista ne bi trebala biti olakotna okolnost – zaključuje Valić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba