Županija ulaže oko milijun eura u most preko Horvatske

Zabok i Veliko Trgovišće spojit će svoje gospodarske zone. Sve bi trebalo biti gotovo do 2025.

Objavljeno: 27.10.2023. zagorjeinternational

U zabočkoj Gradskoj vijećnici u petak su se sastali gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički i župan Željko Kolar, a sve kako bi potpisali dva važna ugovora – jedan o izgradnji mosta na području Velikog Trgovišća koji će biti od velike važnosti za daljni razvoj gospodarstva ne samo Velikog Trgovišća već i šire, a drugi o tripartitnoj suradnji na projektu “Povezivanje gospodarskih zona Zabok – Veliko Trgovišće“. 

Povezivanje dvije zone

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je kako Veliko Trgovišće, Zabok i Sveti Križ Začretje čine neku vrstu osovine gospodarskog razvoja Krapinsko – zagorske županije. 

– Sve je više investitora koji dolaze i traže lokacije i raspituju se. Mi često imamo takve upite. Kao što znate, bez osnovne infrastrukture, a to je prometnica, nema nikakvog razgovora s bilo kojim investitorom jer vas ne shvaćaju ozbiljno – rekao je gradonačelnik Hanžek te nadodao:

– Imamo slučaj s jednom gospodarskom zonom u jednoj našoj lokalnoj zajednici gdje to nisu shvatili. Veliki prostor su prostornim planom predvidjeli za gospodarsku zonu, međutim, investitori nisu ‘dublje’ ušli jer jednostavno nije bilo minimalne infrastrukture – dodao je Hanžek.

Gradonačelnik je rekao da je ova prometnica investicija za buduća ulaganja u gospodarstvo na ovom području.

– Ova je prometnica rješenje velikog problema. Naime, mi u slučaju bilo kakvih problema na mostu, koji znate da je obnovljen prije desetak godina, ali već se događaju problemi jer nije novi, mi nemamo između zapadnog i istočnog dijela Zagorja nikakvu drugu poveznicu na ovom djelu – rekao je gradonačelnik i nadodao:

– Na ovaj način dolazimo do zagorske magistrale, nastavak prema Krapinskim Toplicama, odnosno Klanjcu i Kumrovcu. Zato uz taj gospodarski, ova prometnica ima i sigurnosni značaj. Mislim da to treba biti argumentacija u smislu traženja partnerstva Države odnosno nadležnih institucija u sufinanciranju jer treba reći da samo otkup zemljišta prema aktualnim cijenama za područje grada Zagreba je otprilike oko 700 do 800.000 eura, bez ulaska u radove – istaknuo je gradonačelnik Hanžek.

Načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički osvrnuo se na važnost ove priče za budućnost, te koliko su daleko došli s dokumentacijom.

– Mislim da je ovo dobra priča za budućnost gospodarstva Velikog Trgovišća, Zaboka i cijele županije. Mi smo došli s projektno tehničkim dokumentacijom dosta daleko, odnosno, ostao nam je samo dio manjeg otkupa zemljišta. Došli smo skroz do lokacije mosta koji bi trebao povezivati ove dvije zone – istaknuo je načelnik Greblički.

– Mislim da ove zone imaju zaista budućnost jer u Velikom Trgovišću mi smo formirali jednu još manju zonu prema potrebama investitora u Dubrovčanu i veselimo se budućim gospodarstvenicima u našoj općini – istaknuo je načelnik Greblički.

Milijun eura

Zadovoljstvo na koji način gradonačelnik i načelnik vode gospodarske zone, izrazio je i župan Željko Kolar. 

– Želja nam je iskoristiti sve potencijale koje ima gospodarstvo u tim zonama i želimo ih staviti u funkciju. Došli smo do zaključka da bi najveći iskorak napravili u širenju gospodarske zone u Zaboku, da ju spojimo sa zonom u Velikom Trgovišću te izgradimo most preko Horvatske. Dogovorili smo da će svaki grad i općina projektirati i izgraditi cestu kroz svoju zonu, a da će Županija financirati most. S obzirom na to da je katastarski čestica na kojoj bude most na području općine Veliko Trgovišće, mi smo potpisali sporazum da će Županija prebaciti sredstva na projektno tehničku dokumentaciju za most i da će postupak voditi Općina. Ono što nam je zajednički cilj je da do ranog proljeća imamo gotovu građevinsku dozvolu za most i da počnemo 2024. godine s konkretnim radovima – pojasnio je župan Kolar izrazivši nadu kako će sve skupa biti gotovo do 2025. godine. 

– Procjena troškova iznosi oko tri milijuna eura, sam most je između 900.000 i 1.000.000 eura i taj trošak će na sebe preuzeti Županija, osim onog što ćemo eventualno dobiti putem nekih natječaja. Kolege su preuzele obavezu radova koji su u njihovim zonama. Ako uzmemo u obzir i cijene zemljišta, onda se to penje i preko četiri milijuna eura, po sadašnjim cijenama – kazao je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba