MADRID: Saborski zastupnik iz Krapine na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u EU

PAVIĆ: U fokusu je stvaranje novih radnih mjesta u industrijama zelene i digitalne tranzicije

Objavljeno: 27.10.2023. AB

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Željko Pavić sudjelovao je u Madridu u nastavku Međuparlamentarne konferencije o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji.

Tijekom drugog dana Konferencije raspravljalo se o integraciji socijalne dimenzije u gospodarsko upravljanje i o izazovima otvorene strateške autonomije.

Raspravom o integraciji socijalne dimenzije predsjedala je španjolska senatorica María Amparo Marco Gual, a uvodne govore održali su predsjednik španjolskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Antón Costas Comesaña, potpredsjednica Odbora za proračun EP-a i izvjestiteljica o prijedlogu reforme gospodarskog upravljanja Margarida Marques i član Zastupničkog doma Belgije Joris Vandenbroucke.

Željko Pavić je u svom obraćanju istaknuo da je socijalna dimenzija europske suradnje oduvijek imala značajnu ulogu u nadopuni i nadgradnji gospodarskog aspekta politike, odnosno politike razvoja. Pavić smatra da će jedan od najvećih izazova nadolazećeg desetljeća biti svladavanje pasivnosti i rizika od siromaštva osoba obeshrabrenih na tržištu rada i starijih osoba. Stoga je u Hrvatskoj donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030., kojom se teži ka daljnjem približavanju standardu jednakih prilika i uključivanju mladih, nezaposlenih, socijalno isključenih, osoba s invaliditetom kao i starijih osoba, osobito žena.

Kazao je da je siromaštvo je u Hrvatskoj u značajnoj mjeri koncentrirano u ruralnim područjima, a problemu socijalne isključenosti dodatno pridonose velike regionalne razlike u stopi nezaposlenosti pa je u tim područjima povećana i stopa depopulacije. Dodao je kako je jedan od glavnih izazova hrvatskog tržišta rada usklađivanje vještina s potrebama tržišta rada, a prevladavanje tog izazova podrazumijeva sveobuhvatne reforme i prilagodbu obrazovnog sustava potrebama gospodarstva.

– Uz aktivaciju neaktivnih skupina na tržištu rada, u fokusu je i stvaranje novih radnih mjesta u industrijama zelene i digitalne tranzicije. Europska komisija u svojoj Preporuci iz svibnja ove godine ocijenila da je u Hrvatskoj postignut napredak u provedbi europskog stupa socijalnih prava i ostvarenju glavnih ciljeva Unije u pogledu zapošljavanja, stjecanja vještina i smanjenja siromaštva – rekao je Pavić i naglasio da je važno osigurati da socijalna ulaganja ne budu na udaru proračunskih rezova radi ispunjenja zahtjeva fiskalne prilagodbe kako bi se osiguralo socijalno blagostanje i daljnje funkcioniranje europskog socijalnog modela. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba