GORNJA STUBICA: Svečano obilježena 32. obljetnica formiranja Oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi

“Znamo da u tenku posada mora biti jedinstvena – to zajedništvo koje nas je krasilo u ratu, a krasi i danas”

Objavljeno: 22.10.2023. zagorjeinternational

Dan Oklopne bojne 2.  gardijske brigade Gromovi obilježen je jučer u Gornjoj Stubici. Svečanost je započela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule i umrle hrvatske branitelje kod biste Rudolfu Perešinu.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec, istaknuo je da je kroz 2. gardijsku brigadu prošlo je oko 9700 Gromova, a 208 ih je dalo svoje živote za obranu Domovine.

– Točnije 203 su poginula i pet se još vodi nestalih. Ranjeno ih je 1400, od toga 28 je 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida – rekao je umirovljeni pukovnik Krupec.

– Naš klub je osnovan prije desetak godina i do početnih 20 članova došli smo do sadašnjih 50. Znamo da u tenku, BVP-u i ostalim oklopnim borbenim vozilima posada mora biti jedinstvena i usklađena da bi uspješno izvršavala postavljena zadatke. I to je to zajedništvo koje nas je krasilo u ratu i koje nas krasi i danas, zbog čega vjerojatno i lakše rješavamo neke od bitnih životnih problema – poručio je predsjednik Kluba veterana Oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi.

Temelj za formiranje oklopno mehaniziranih postrojbi do jačine bojne bili su pad i bjelovarske i varaždinske vojarne, kada je u ruke hrvatskih branitelja došlo oko 120 tenkova i borbenih vozila. Glavni stožer HV-a je 25. listopada 1991. godine donio zapovijed da se, zbog jačanja borbene moći u brigade A sastava Zbora narodne garde oformi jedna mehanizirana bojna. Oklopna bojna u sastavu 2. A brigade ZNG-e formirana je od tadašnjeg Drugog oklopno mehaniziranog bataljuna i samostalne tenkovske satnije s pravca Pisarovina-Jamnička Kiselica. Tijekom ratnih godina oklopna bojna izgubila je 19 pripadnika, 95 ih je bilo ranjeno ili ozlijeđeno.

Među brojnim braniteljskim udrugama koji su sudjelovali u svečanosti bila je i Udruga branitelja sv. Juraj Gornja Stubica, s kojom je svijeću zapalio i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

– Drago nam je jer naša Udruga branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj radi jedan dosta kvalitetan posao, kontaktiraju sa svim udrugama na području Republike Hrvatske i ono što me posebno veseli da se oni susreću svake godine i ovdje kod nas u Gornjoj Stubici i na neki način zanimljivo ih je promatrati na koji se način ti susreti odvijaju. Zaslužni su za slobodu Hrvatske, za ono što danas imamo – poručio je ovom prilikom načelnik Krizmanić.

Na obilježavanju Dana Oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je u svom pozdravnom govoru članovima Kluba veterana Oklopne bojne i njihove okupljenim gostima poručio:  

– Ovo je uspomena na najbolje među nama. Na one koji su svoje živote položili na oltar Domovine i nisu imali sreću gledati svoju djecu kako rastu i nisu imali tu sreću da mogu u ruke primiti svoje unuke. Zbog njih je izuzetno bitno da se održavaju ovi susreti, ali i zato da se međusobno družite i pružate podršku jedni drugima. Koliko god sustav bio organiziran, informaciju o problemima pojedinog branitelja uvijek najbrže dobijete iz braniteljskih krugova – zaključio je župan Kolar te još jednom naglasio važnost obrazovnog sustava u prenošenju istine o Domovinskom ratu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba