Hrvatska gorska služba spašavanja obilježila 70. godina djelovanja u Varaždinu

STRIČAK: Živimo u turbulentnim vremenima i naše sastavnice domovinske sigurnosti tu dolaze do izražaja

Objavljeno: 16.10.2023. zagorjeinternational

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači u Varaždinu, Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Varaždin, obilježila je 70. godina gorskog spašavanja u Varaždinu. Napomenimo kako je stanica osnovana 1953. godine, svega tri godine nakon što je osnovana Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj, a već 1954. godine imali su zabilježene prve službene akcije.

Svečanosti su uz veliki broj članova HGSS-a i njihovih gostiju nazočili i varaždinski župan Anđelko Stričak, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenik načelnika PU varaždinske Dalibor Božić te načelnici i gradonačelnici s područja Varaždinske županije.

Alpinistička škola

Kada se govori o povijesti gorske službe spašavanja u Varaždinu, nezaobilazna su imena prvog pročelnika Vladimira Pohuleka te Zlatka Smerka koji je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo alpinističku školu i orijentacijsko trčanje kojima je pripremao buduće mlade snage GSS-a. 

Pročelnik HGSS Stanice Varaždin Ivan Vitez je u svom obraćanju naglasio kako stanica Varaždin broji 31 volontera, od kojih 16 gorskih spašavatelja, a godišnje sudjeluju u 20-ak akcija na području Varaždinske županije.

– To su najčešće akcije na Ivanščici, a sudjelujemo i u ostalim akcijama diljem Republike Hrvatske zatim na raznim ekspedicijama, provodimo niz edukativnih aktivnosti, dežuramo na mnogim manifestacijama koje se provode u prirodi. Možemo reći da dugi niz godina aktivno spašavamo ne samo imovinu, nego i ljudske živote na području Varaždinske županije. Sa svim strukturama u Županiji imamo jako dobru suradnju, a i sa svim GSS-ovima, i sa žurnim službama , počevši od 112, preko policije, vatrogasaca, Crvenog križa, hitne pomoći i vjerujem da ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti  i da će Stanica Varaždin i dalje rasti – rekao je Vitez.

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak. 

Sigurnost

– Čestitam im na ovoj lijepoj obljetnici i zahvaljujem im na svemu onome što su učinili kod pomoći i spašavanja naših ugroženih građana i turista. Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima i naše sastavnice domovinske sigurnosti tu dolaze do izražaja i brinu o sigurnosti svih koji se zateknu na području Varaždinske županije. Mogu reći da je Varaždinska županija sigurna za život, za ulaganja i za razvoj – zaključio je župan, a s njime se složio i gradonačelnik Varaždina Bosilj:

– Imamo planine Ivanščicu, Kalnik, Ravnu goru, Čevo, imamo prekrasne rijeke Bednju, Dravu, Plitvicu. Ljudi vole uživati u prirodi, većina ih se ponaša odgovorno, ali čak i onima koji se odgovorno ponašaju zna se dogoditi nezgoda. Sretni smo što imamo Hrvatsku gorsku službu spašavanja u Varaždinu, da imamo njihovu stanicu i da u takvim slučajevima oni mogu reagirati. Čestitam im na svemu što su dosad uradili i želim im da i ubuduće budu toliko efikasni i požrtvovni – rekao je gradonačelnik Bosilj. 

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač također se obratio prisutnima naznačivši važnost djelovanja HGSS-a te je članovima poželio puno sreće i zdravlja u njihovim aktivnostima.

Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu bila je i organizirana prigodna smotra opreme kojom se služe članovi HGSS-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba